HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Veszettség elleni vakcina okozta szőrhiány kutyában

A veszettség elleni vakcina beadása után több hónappal, ritkán, de elöfordul az, hogy a vakcina beadásának helyén a szörzet kihullik, amelyet állatorvosi néven alopeciának hivnak. Ez az egyik esetem volt: ezt a 4 éves Chihuahua kutyát hozták be, vakcinázásra. A tulajdonos elmondása szerint a 2 évvel azelött, a jobb horpasztáják környékére adott veszettség elleni vakcina beadása után néhány hónappal a ször kihullott és sohasem nött vissza. A kutya nem nyalogatja ezt a területet.

Közelebbröl igy nézett ki ez a szörhiányos terület.

Ez a példa is azt mutatja, hogy érdemes a vakcinákat egy bizonyos, ugyanarra a testtájékra beadni, hogy késöbb vissza lehessen vezetni a problémát okozó vakcinára.

Hová adjuk a vakcinát? A vakcinázási helyek standardizálása

Az Egyesült Államokban nagyon fontosnak tartják azt, hogy a különbözö vakcinákat mindig ugyanabba a testtájékba adjuk be, mert ha bármilyen helyi vakcina reakció alakul ki, akkor pontosan tudni lehet, hogy melyik vakcina okozta a problémát. Ugyanezt a protokolt követjük mi is a Hungarovet Állatkórházban:

Kutyák standardizált vakcinázási helyei
Veszettség vakcina : a jobb felső combtájék
Kombinált vakcina : a jobb felső kartájék
Lyme vakcina : a bal felső combtájék
Leptospira vakcina: a bal felső kartájék

Macskák standardizált vakcinázási helyei
Veszettség vakcina : a jobb felső combtájék
Kombinált vakcina : a jobb felső kartájék
Leukemia vakcina : a bal felső combtájék

Macskák legújabban javasolt vakcinázási helye a farok vége!
A farok vége! Ennek oka az, hogy minden 10 ezer vakcinázott macskában az oltás helyén daganat (fibrosarcoma) alakulhat ki. Ilyenkor a teljes terület eltávolitása (amputálása) szükséges, amely egy végtag esetében nagy beavatkozást jelent. A farok végének eltávolitása viszont minimális következkezményekkel jár és megmenti az állat életét.

Kategóriák: Bőrbetegségek, Bőrgyógyászat, Vakcinológia

Kapcsolódó irások: