HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Toklász okozta megbetegedés

Nyár közepén – de szárazabb időszakban hamarabb is – megjelennek a toklászok a kertekben, mezőkön, réteken. A toklász tulajdonképpen az egérárpa nevű pázsitfűféle kalásza, mely megszáradva könnyen lehullik a növényről, és szinte várja áldozatait: kutyáinkat és macskáinkat.

Tünetek: a toklász kutyáinkban és macskáinkban számos bemeneti kaput találhat magának, és ennek megfelelően több tünetet is ismernünk kell:

  • Orrjárat: a felszippantott toklász tüsszögést, egy oldali orrvérzést, gennyes gyulladást okoz. A mélyre került kalászdarab sok esetben már csak száloptikai vizsgálattal kereshető fel az orrüreg mélyén.
  • Szem: A szemhéj alá fúródott toklász szintén gyakori eset: a kutya vagy cica hunyorog, szeme erősen váladékozik. Késedelmes eltávolítás esetén a pislogáskor a növényrészlet károsíthatja a szaruhártya felszínét, ezzel fekélyeket, súlyos szemészeti problémákat idézve elő. A toklász eltávolítása után minden esetben speciális szaruhártya festéssel ellenőrizzük a szem felszínének épségét.
  • Fül: A hallójáratba jutott toklászra az állat fejrázása, fülgyulladása hívja fel a figyelmet. Sok esetben azonban tünetmentes maradhat a probléma, ezzel azonban napról napra nő az esélye a dobhártya sérülésének, hiszen, mint fent olvasható: a toklász rendületlenül halad előre, és csak idő kérdése, mikor éri el a hallójárat alját: a dobhártyát. Amennyiben annak sérülése nem történik meg, a mélyen megrekedt szálak krónikus hallójárat gyulladást okoznak. Az eltávolítás az esetek többségében bódításban történik, hiszen a sérülékeny dobhártya miatt az állatnak mozdulatlannak kell lennie a beavatkozás alatt.
  • Bőr alatt: Leginkább a talppárnák közt befúródva a toklász képest a bőr alatti szövetekben is vándorolni, akár 10-20 cm távolságot is megtenni. A problémát sántaság, lábvég duzzanat, esetenként nedvedző (ún. sipoly) nyílások jelzik a tappancs tájékán. A toklász a kötőszövetben, az izmok közt vándorolva sok esetben úgy el tud bújni, hogy akár többszöri feltáró műtétre is szükség lehet.

Megelőzésként két fontos dolgot tehetünk:

  • rendszeresen nyírjuk a szőrt kutyáink tappancsán a lábujjak között, illetve füléből is távolítsuk el azt, ha szőrös. Ezek a szőrös területek ideális kapaszkodók lehetnek a toklászok számára.
  • vágjuk a füvet rendszeresen a kertben, mert így esélye sem lesz a toklászoknak kifejlődni. Séta alkalmával lehetőleg kerüljük a kiszáradt, magas gyomokkal, pázsiftűfélékkel benőtt területeket.

Rendelőnkben pedig július végéig INGYENES hallójárat toklász szűrést végzünk!

Hogy megértsük, miért is olyan veszélyes ez a növényrészlet, lássunk néhány felvételt róla.

Az első képet egy még zöld, és egy kiszáradt toklászról készítettem. Áramvonalas formájából jól látszik, hogy könnyedén halad egy irányba, ha befúródik. Talán sejthető az is, hogy visszafelé a szálak iránya miatt már nehezebben mozog.

A következő felvételt mikroszkóppal készítettük, 200-szoros nagyítással. Jól láthatóak a szálon helyezkedő sörték, melyek szintén egy irányba mutatnak, ezzel tovább növelve a toklász “kúszó hatékonyságát”.

Az alábbi videón pedig azt szemléltetem, hogy ha megkapaszkodik valahol, akkor szinte bármilyen (akár ellentétes!) irányú erők hatására is csak egy irányba – a hegye felé fog haladni.

Az alábbi felvétel video otoszkópunk (fültükör) segítségével készül. Jól látható a hallójárat mélyén a toklászrészlet. A mögötte látható fehér hártya már a dobhártya.

Toklász eltávolítása video otoszkóp és flexibilis fogó segítségével kutya hallójáratából a Hungarovet Állatkórházban

Dr. Bendzsel Dániel
Hungarovet Állatkórház
1223 Budapest, Brassói utca 10/a
Tel: 1-362-2699
Tel : 70-637-0352

Kategóriák: Fülészet, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: