HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Oxigén terápiás kezelések

Tapasztalataink az oxigén generátor készülékkel a Hungarovet Állatkórházban

Minden állatorvosi praxis számára nagyon fontos az, hogy rendelkezzen oxigén adagolási lehetöséggel, terápiás célból: heveny légzési elégtelenség, szivproblémákból eredö dyspneák, súlyos anémiák, pulmonáris traumatikus kontúziók és egyéb esetekben. Az oxigénpalackban vehetö oxigén meglehetösen drága, különösen, hogyha egész nap kell(ene) adagolni egy beteg állatnak. Ezt a problémát oldja meg az oxigén generátor, amelyet egyszerüen csak a fali konnektorba kell dugni. A Hungarovet Állatkórházban egy ilyen készülékethasználunk. Használható a készülék bármilyen oxigénhiányos állapotban is (sokkos állapot, szívelégtelenség, baleset, mellkasi sérülés, stb), ekkor egy speciális, fejre helyezhető oxigénsátor segítségével érhetünk el javulást a beteg állapotában. (a képen egy heveny szívelégtelenségben szenvedő kutyát sikerült megmentenünk – többek közt – a fent említett oxigénsátor segítségével). A készülék tehát alapvetően oxigén terápiára alkalmas, 95%-os oxigént szolgáltatva, ha kell, folyamatosan, állítható, maximálisan 5 l/perc-es oxigénáramlással. Használható inkubátorhoz, O2 sátorhoz, vagy a fenti fejre illeszthető “egyedi” oxigénsátorhoz.

A traumás-, szív- és tüdő eredetű hypoxiás állapotok mellett én műtétek után is szeretem használni az ébredési szakaszban, oly módon, hogy a kivezető csövet a még alvó állatban lévő tubus elé illesztem. A dolog a mérhetően szép SpO2 értékek állatorvosi léleknyugtató hatásán túl a tulajdonosok szempontjából is hatásos: mindenkinek nagyon tetszik, hogy ilyen dolgokra is figyel az ember, és maga a készülék is impozáns a műtő – ébresztő bemutatásakor.

Beszereltük az új központi oxigén elosztónkat, így két helyiségben is tudunk oxigén terápiát alkalmazni a rászoruló pácienseinknek. A kezelőből állítható az áramlás sebessége, az oxigénketrecen pedig regisztrálni tudjuk az aktualis oxigén százalékot.

Oxygen

Dr. Bendzsel Dániel
Hungarovet Állatkórház

Kategóriák: Gyógykezelési módszerek

Kapcsolódó irások: