HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Othematoma (vérömleny a fül bőre alatt)

Mi az othematoma (auricular hematoma)?

Az othematoma gyakorlatilag egy vérömleny, amely a fülkagyló bőre és a fülkagyló porca között gyűlik fel.. A vér felszaporodást mechanikai hatás indukálja, mely az esetek túlnyomó részében a gyakori vakarás, melyet kiválthat akár hallójárat-gyulladás vagy a legyek csipkedése. Miután a legkézenfekvőbb megoldás – a felgyülemlett vér egyszerű lecsapolása – hosszú távon nem oldja meg a problémát, mert rövid időn belül ismét megtelik, a kiváltó ok megszüntetése és ezzel egyidejűleg a praktikus műtéti eljárás elvégzése vezet a fül végleges gyógyulásához. Kutyában és macskában egyaránt előfordul. Az othematoma kialakulásának oka a hallójárat fájdalma, gyulladása, viszketegsége vagy egy idegentest jelenléte miatt kialakuló fülrázás, a fül dörzsölése, vakarása. A gazdinak az állat folyamatos fejrázása lehet a figyelemfelkeltő tünet. A bőr-porchártya leválik a porcról és a porchártya alatt vérömleny (hematoma) képződik. Az othematoma igen heves fül fájdalommal és lázzal is járhat. Az othematoma általában csak műtéttel kezelhető, mert különben az eredmény birkózófül, ami maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló! Fontos, hogy ne csak az othematomát, hanem az azt kiváltó okot (gyulladás, idegentest, stb.) is kezeljük.

Az othematoma (auricular hematoma) műtéti megoldásának számos technikája ismert:

1.) Bőrbiopsziás módszer (kutyában és macskában)
2.) Varratok nélküli Practivet módszer ( kutyában)
3.) Bemetszéses módszer, varratok behelyezésével
4.) Bemetszéses módszer, röntgenfilmhez varrással: kutyában és macskában
5.) Bemetszéses othematoma módszer, gombokhoz varrással: kutyában
6.) Gumicső drén behelyezéses technika (Penrose or silastic drains technique)
7.) Tőgykatéter behelyezési technika (Teat cannula technique)

Melyik a legjobb technika az othematoma műtéti megoldására?

Tapasztalataink szerint a Bőrbiopsziás módszer és a Varratok nélküli Practivet módszer, mivel ezekkel a módszerekkel elkerülthetö a többi műtéti megoldások után gyakran jelentkezö “birkózófül”, ami gyakorlatilag maradandóan megvastagodott, torzult fülkagyló. Éppen ezért, a Hungarovet Állatkórházban ezen két műtéttel végezzük el az othematoma kezelését.

Bőrbiopsziás mütét (Punch biopsy technique), kutyában és macskában:

A műtéti előkészités után jól látható ez a hihetetlenül nagy hematoma, a fülkagylóporc mindkét oldalán.

Az othematoma az esetek 99%-ában a fülkagyló belső részének bőre és a porc között található. A műtétet a bőrbiopsziára használatos eszközzel végezzük, az eljárás gyors (7- 8 perc) és a fül zsugorodásmentesen, szépen gyógyul. Lényeges, hogy nagyméretű lyukakat és elegendő számú lyukakat vágjunk. A műtétet a sterilitás szabályai szerint kell végezni.

Az alapos műtéti előkészités után megkezdődött a műtét, amelyet Dr. Gál Sándor végzett.

Mivel az othematoma az esetek 99%-ában a fülkagyló belső részének bőre és a porc között található, ezért a fülkagyló belső börfelületén vágjuk ki a lyukakat úgy, hogy a porcba semmiképpen se vágjunk bele. Fontos, hogy megfelelő nagyságú és kellő számú bőrlyukat vágjunk ki a belső fülkagyló bőréből. Ellenkezö esetben a bőrlyukak túl hamar bezáródnak vagy a hematoma valahol ismét elkezd felgyülemledni. A kis lyukakon keresztül nem szokott utóvérzés lenni, de a hematoma tartalma ezeken a lyukakon keresztül persze szivárogni fog egy darabig, hiszen ez a lényege a mütétnek, meg az, hogy a bőrt a porchoz rögzitsük.

othematoma1 (Small)

Nagyon fontos, hogy a kivágott lyukakon keresztül a hematómában létrejött összes fibrindarabokat eltávolitsuk, vagyis egy csipesszel kihúzzuk. Egy ilyen nagydarab fibrin látható itt (4cm x 1cm).

Ezekután egy nem-felszivódó fonallal (nylon) minden egyes eltávolitott bördarabka helyén a bör szélét egy öltéssel a fülkagyló porcához varrunk úgy, hogy nem öltjük át teljesen a porckagylót. A műtét befejezésekor ez látható.

A kutya fülére kötést helyeztünk fel, amelyet 24 óra után eltávolitunk, a varratokat 12 nappal később vesszük ki. Varratszedéskor ezek a lyukak alig láthatóak, egy héttel ezután pedig egyáltalán nem. A kötés felhelyezése utáni kép.

Othematoma műtéte: bőrbiopsziás módszer macskában

Az egyik esetünk volt ez az öt éves macska, két nap óta vakarja a bal fülét, amely ma hirtelen “beduzzadt”. A fizikális vizsgálat othematomát mutatott.

Othematoma2

A fülváladék mikroszkópos vizsgálata Otodectes cynotis fülatkákat mutatott, a cytológiás vizsgálat pedig Malassezia okozta külső hallójárat gyulladást (otitis externa) is.

Othematoma3

Othematoma műtéte macskában

Az othematoma megoldására számtalan mütéti megoldás van. A legtöbb othematoma műtéti megoldásnak az a problémája, hogy a fül nagyon sokszor zsugorodva gyógyul és ez esztétikailag nem elfogadható a tulajdonosok számára. Természetesen az othematomát kiváltó okot (allergiás vagy egyéb eredetű otitis externa, idegentest, stb.) is kezelni kell. Az othematoma gyors és hatékony műtéti megoldására a bőrbiopsziás módszert módszert (Punch biopsy technique) javaslom, mind kutyában, mind macskában. Ez a műtéti megoldás gyors és nem okozza a fülkagyló eldeformálódását.

1.) A biopszia (bőr és szervek) vételére gyártott egyszerhasználatos biopsziás eszközzel végezzük a műtétet. Ez a kis müszer 5-féle lyuknagyságú méretben jön. A fülkagyló belső felületét műtétre előkészítjük, a külsö hallójáratokat megtisztitjuk, gyengéden kimossuk, majd lehetöleg célzottan kezeljük, hiszen az othematomát kiváltó okot (fülatka, stb.) kell elsösorban kezelni. Noha én nem vagyok a szteroid kezelések hive, de az othematoma esetek szinte mindegyikében adok lokálisan szteroidot is, sok esetben szisztémásan is. Ezután a külsö hallójáratba vattadarabot helyezek, nehogy belefollyon a vér.

Othematoma4

2.) A biopsziás eszközzel (az othematoma méretétől függően) 2-5 db kis bőrdarabkát “kivágunk”.

Othematoma5

3.) A biopsziás eszközzel kivágott bőrdarabkákat és az othematomában levő vért és a fibrint eltávolítjuk.

Othematoma6

4.) Ezek után egy felnemszívódó fonállal (nylon) minden egyes eltávolított bőrdarabka helyén a bőr szélét egy öltéssel a fülkagyló porcához rögzítjük úgy, hogy nem öltjük át teljesen a porckagylói.

Othematoma7

5.) A fülkagyló külsö börfelületében szinte sohasem kell lyukat vágnunk.

Othematoma8

6.) A fület (vagy mindkettöt) kötéssel fedjük 24 óráig, majd eltávolitjuk és gallért helyezünk fel 2-10 napig.

Othematoma9

7.) Az othematoma gyönyörűen, zsugorodásmentesen gyógyul, varratszedés 10 nap múlva.

A bőrbiopsziás műtéti módszer előnyei

1.) gyorsan elvégezhető a műtét
2.) megakadályozza a mütét utáni fülzsugorodást, fül deformálódást

Mivel magyarázható, hogy így kevésbé zsugorodik a fül? Az, hogy a fülkagyló bőre egyenletesen és sok helyen lesz a porchoz rögzitve (szemben a hagyományos hosszú egyenes vagy S-alakú metszéssel).

Othematoma műtéte: varratok nélküli Practivet módszer

Varratok nélküli Practivet othematoma műtéti módszer: kutyában (Dr. Bendzsel Dániel)

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Fülészet, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: