HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Orsóférgek, orsóférgesség (Toxocara, Toxascaris fajok)

A fonalférgek törzséba tartozó, 5-20 cm közti hosszúságú fonalféreg fajok. Fiatal korban a felvett lárvák a bélfalon átjutva a májba, onnan a tüdőbe, légcsőbe jutnak, majd visszakerülnek a bélcsatornába, és ivaréretté válva petéket ürítenek a külvilágra. Idősebb korban az előbb említett hypobiosis jelenségével találkozhatunk: a szervezetben eltokolódott lárvák nyugalomba kerülnek, majd a tejtermelés beindulásával az anyaállatból kijutva fertőzik a kölyköket (legfeljebb 5 héten át). Nagyon gyakran méhen belül fertőződnek a kölykök. Nem specifikus gazdába jutva a féreg lárvája eltokolódik, ám az ilyen zsákmányállatok elfogyasztása (pl.: egerek) szintén lehetséges fertőzési forrást jelentenek. Emberben a kampósférgességhez hasonlóan az orsóférgek lárvái is vándorló lárva betegséget okozhatnak. Ebben az esetben főként belső szervekbe juthat a lárva (larva migrans visceralis), vagy a szembe kerülhet (larva migrans ocularis). Főleg a 3-5 éves gyerekek a veszélyeztetettek, a nem megfelelő higiénia (kézmosás), valamint a föld elfogyasztására való hajlam miatt. Az ember orsóférge („bélgiliszta”) világszerte elterjedt élősködő, a fertőzésben a kutyáknak, macskáknak nincs szerepe: az emberből ürülő peték szájba jutásával fertőz. Szintén az ember saját, háziállatainktól független kórokozója a hegyesfarkú féreg (oxyuriosis). Állatainkban az orsóférgesség gyanúját rendszerint az alábbi tünetek vethetik fel: felfúvódott has, néha előforduló hasmenés, hányás, fénytelen szőrzet, lábgyengeség, esetleg idegrendszeri tünetek.

Védekezés

Fontos a kölykök és az anyaállat féregellenes kezelése a kölykök 2 hetes korától, 2 hetente, minimum a 8. hétig, a folyamatos újrafertőződés veszélye miatt. Az utolsó féregtelenítés után bélsárvizsgálattal győződhetünk meg kezelésünk sikerességéről. A későbbiekben rendszeres féregtelenítés javasolt. Ellenálló petéi miatt fennáll az újrafertőződés veszélye.

Orsóférgek mikroszkópos képei

Kutya orsóféreg petéi mikroszkóp alatt

Macska orsóféreg petéi mikroszkóp alatt

További információk:

A SZIE-ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszkének honlapján (Tudástár / A kutyák és a macskák emberre veszélyes jelentősebb belső élősködői):
http://www2.univet.hu/units/Parazitol…

Companion Animal Parasite Council a toxocariosisról (angol):
http://www.capcvet.org/capc-recommend

European Scientific Counsel Companion Animal Parasites, kutyák és macskák férgességeiről (5. oldal) (angol):
http://www.esccap.org/uploads/docs/nk

The Merck Veterinary Manual, kisállatok orsóférgeiről (angol):
http://www.merckmanuals.com/vet/diges

petMD.com, orsóférgekről (angol):
http://www.petmd.com/dog/conditions/i… (dogs)
http://www.petmd.com/cat/conditions/i… (cats)

 

Kategóriák: Gyakori betegségek, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológiai betegségek, Zoonotikus betegségek

Kapcsolódó irások: