HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Liliom okozta mérgezés macskákban

Lassan itt a tavasz, kibújnak a virágok a kertben. Fontos tudnunk azonban, hogy a gyönyörű növények olykor komoly mérgezést okozhatnak kutyáinkban, macskáinkban. Először is szeretném felhívni a figyelmet egy kiváló angol nyelvű adatbázisra, ahol külön macskára, és kutyára (sőt: lóra) bontva, fotókkal illusztrálva kereshetők a mérgező, és az ártalmatlan növények. A kiváló honlap innen érhető el. Szeretném azonban külön kiemelni ez egyik mérgező növényt, mert sajnos csak kevesen vannak tisztában a veszélyeivel. Ez pedig a liliom, pontosabban a liliomfélék (Liliaceae) és a tűzliliomfélék (Hemerocallidaceae) családjába tartozó virágok.

Milyen gyakori, és milyen súlyos ez a mérgezés?

Ezen növények minden része (beleértve a virágport is!) mérgező macskákra. Egyéb fajokban nem okoz ilyen problémát, így kutyáink biztonságban vannak. Cicákban azonban súlyos, nem ritkán halálos kimenetelű veseelégtelenséget okoznak. Az Egyesült Államokban 2008-ban közel 400 bejelentett liliommérgezést regisztráltak, a legtöbbet márciusban és áprilisban.

Milyen tünetei vannak a liliom okozta mérgezésnek?

Az első tünetek általában hányás formájában jelentkeznek, de a kijáró macskák esetén ez akár el is kerülheti a gazdák figyelmét. Az azonnali kezelés hiányában a betegség 36-72 órán belül gyógyíthatatlanná válik, a kialakuló veseelégtelenség már nem visszafordítható. Ekkor már egyéb tünetek is jelentkeznek, többek közt: bágyadtság, étvágytalanság, vizeletürítés hiánya, idegrendszeri tünetek.

Mit kell tenni, ha liliom toxikózisra gyanakszom?

Általában elmondható, hogy a 18 órán belül ellátásra kerülő macskák túlélési esélye jó, így amennyiben felmerül a gyanú, hogy kedvencünk liliomhoz juthatott (megrágott liliomlevelek, liliomrészek a macska hányásában, gyanús tünetek, és elvi lehetőség arra, hogy a macska liliomhoz közel kerülhetett), azonnal forduljunk állatorvoshoz.

A legfontosabb azonban a megelőzés! Macskatartók lehetőleg ne tartsanak liliomféléket a lakásban, a kertben (ne feledjük, elég egy kis virágpor, ami az állat szőrére tapad, majd onnan lenyalja), ha pedig tudjuk, hogy olyan helyre megyünk vendégségbe, ahol cicák vannak, ne vigyünk liliomtartalmú virágcsokrot.

Halálos liliom: Virág, ami a kedvenced életébe kerülhet! (Dr. Bendzsel Dániel videó)

Dr. Bendzsel Dániel

Kategóriák: Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Toxikológia

Kapcsolódó irások: