HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kék-zöld algák (Cianobaktériumok) okozta mérgezés

Az ilyen mérgezések a legtöbb esetben halálos kimenetelüek!! A Cianobaktériumok (régebbi nevükön kék-zöld algák) érdekessége, hogy fotoszintetizálnak, tehát oxigént termelnek. Sejtfaluk felépítését tekintve a gram negatív csoportba soroljuk őket. Nagy élénkzöld, kicsit kékes, összefüggő nyálkás filmréteget hoznak létre. Könnyen eltávolíthatók, de hamar újra nőnek, és jellegzetes, kellemetlen szaguk van. Jelentöségük abban van, hogy toxinokat (microcystin és and anatoxin) termelhetnek, amely emberre és állatokra egyaránt veszélyes lehet. Az ilyen vizben úszó kutyák gyakran megbetegednek, amikor isznak a vizböl és amikor tisztogatják magukat. Macskákban is elöfordul.

Kek-zöld alga


Milyen tünetei vannak a kék-zöld alga mérgezésnek?

1) Microcystinek okozta mérgezés

Májkárosodást és májelégtelenséget okoz. Hányás, hasmenés, véres hasmenés, fekete bélsár (melena), gyengeség, sápadt nyálkahártyák, icterus, görcsök, ataxia, kóma, shock. Kezelés nélkül az állat néhány napon belül elpusztul. A vérvizsgálat megemelkedett májenzimeket, hypoglycemiát, alacsony protein szintet és meghosszabbodott véralvadási idöt mutat. Agressziv, intenziv ellátást igényelnek az ilyen esetek. A gyógykezelés: orvosi szén, intravénás folyadékterápia, plazma- vagy teljes vér transzfúzió, K-vitamin, májvédelem (cholestyramine, B-vitamin inj., S-adenosyl methionine és Silybum marianum). Specifikus ellenszer nincsen. Az ilyen mérgezések a legtöbb esetben halálos kimenetelüek!!

2.) Anatoxinok okozta mérgezés

Idegrendszeri tüneteket okoz: izomremegést, az izmok merevedését, paralizist, nyálzást, nehezitett légzést, cyanotikus nyálkahártyákat. A gyógykezelés: intravénás folyadékterápia, orvosi szén, a rángógöcsök kezelése, oxigén terápia. Specifikus ellenszer nincsen. Az ilyen mérgezések a legtöbb esetben halálos kimenetelüek!!

Referenciák:

1.) Cianobaktériumok (Wikipedia)
2.) Blue-green algae (cyanobacteria)
3.) Blue-green Algae (Cyanobacteria) – Poison Control
4.) Blue-green Algae (Merck Veterinary Manual)
5.) Liver failure in a dog following suspected ingestion of blue-green algae (Microcystis spp.): a case report (AAHA)

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Toxikológia

Kapcsolódó irások: