HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Ínygyulladásos macska eset

Az alábbi eseten keresztül azt szeretnénk bemutatni, hogy miként történik egy fogászati eset ellátása a Hungarovet Állatkórházban. A képen látható cica csak másfél éves, de komoly fogászati problémái vannak, amint az jól látható.

A fiatal korban megjelenő ínygyulladás mindig felveti a vírusos háttér lehetőségét. Egyes vírusos fertőzések ugyanis (FeLV, FIV) a szájüreg lokális immunrendszerét károsítva hajlamosítanak annak gyulladására. Ezért ebben az esetben is elvégeztük a vírusteszteket. A fenti ELISA teszt pozitív eredményt adott: a C betű alatti vonal a kontoll, a T betű alatti vonal a pozitív teszteredményt jelöli. A macska leukózis bemutatására, kezelési lehetőségeire másik cikkben térünk ki.

Bár a súlyos szájüregi elváltozások egyik lehetséges hátterére már fény derült, melynek kezelése szintén fontos lesz, most azonban a fájdalmat okozó fogászati problémákra kell koncentrálnunk. Ennek érdekében a szájüreg alapos vizsgálata, ultrahangos fogkő eltávolítás, fog polírozás történt. Az alábbi képen a beavatkozásra előkészített cica látható: balra az altatógép, jobbra az infúziós pumpa, a háttérben a műtéti őrzőmonitor, a macska alatt melegített alátét, illetve a vizes kezelőasztal.

A vizsgálat során megítéljük az egyes fogak állapotát, és a betegnek tűnő fogakról fogászati röntgenfelvételeket készítünk.

A felvételeken jól látható az alveoláris csont ún. horizontális sorvadása. A zöld nyilakkal jelölve látható az a pont, ameddig egészséges állatban kéne tartson a csont a fognyaknál, piros nyilakkal pedig a jelenlegi csont határ látható. A piros villám jellel egy törött fogra hívjuk fel a figyelmet.

Bár ezek a metszőfogak már az első képen is jól láthatóan betegek voltak, az alapos vizsgálat olyan fogak esetében is felveti a periodontális probléma gyanúját, amely elsőre talán nem annyira szembetűnő. A képen színesben kiemelve látható moláris (őrlő-) fog esetében enyhe, helyi ínygyulladás, és mély ínytasak hívja fel a figyelmet egy esetleges problémára.

A fog röntgenfelvételén egyértelmű horizontális fogágysorvadás látható az érintett fognál, ami a megnövekedett ínytasakkal társulva fájdalmas, és a későbbiekben további komplikációkat jelentő elváltozás, ezért a fog eltávolítása indokolt.

A fog eltávolítása speciális fogászati műszerekkel történik: a gyökereket tartó rostok elvágása és a fog meglazítása után – a két gyökér miatt – fogászati fúrógéppel választjuk ketté a fogat, majd emeljük ki a fogmederből.

Fontos, hogy ezek után RTG felvétellel ellenőrizzük, hogy a gyökér teljesen el lett-e távolítva a fogmederből.

A beavatkozás után a szájüreget fertőtlenítjük, majd az ébredő cica hosszú hatású antibiotikum injekciót kap, amely két hétig tart terápiás koncentrációt anélkül, hogy a gazdiknak otthon gyógyszerbeadással kéne foglalkozniuk. Fontos a megfelelő fájdalomcsillapítás is, hiszen egy ilyen beavatkozás – csakúgy, mint nálunk, embereknél – komoly fájdalommal járhat. Az ébredés során a cicát melegen tartjuk, és pár órán keresztül megfigyeljük, mielőtt hazaengedjük.

Hungarovet Állatkórház
1223 Budapest, Brassói utca 10/a
Tel: 1-362-2699
Tel : 70-637-0352

Kategóriák: Esetbemutatók

Kapcsolódó irások: