HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Harmadik szemhéj mirigyének előesése és műtéte

A harmadik szemhéj mirigye elöesésének oktana

Ez egy nem öröklödö, multifaktoriális elváltozás, amely bizonyos kutyafajtákban (Beagle, American Cocker spaniel, Shih- tzu, Neopolitan mastiff, Dán dog és Burmai macskákban) és azokon belül bizonyos almokban jelentkezik. Ez az elváltozás nem öröklödik, csupán az erre hajlamositó fejforma és szemhéjforma, amelyek örökitése esetén a mirigy elöesésének az esélye nagyobb. A harmadik szemhéj mirigyének megnagyobbodásának és elöesésánek az “örökölhetösége” tehát a fejforma és a szemhéjak örökölhetöségével függ össze. Az amerikai szemész specialisták állásfoglalása az, hogy ezeket az egyedeket nem kell kötelezöen kizárni a tenyésztésböl, ennek eldöntése a tenyésztö hatáskörébe tartozik (“Breeder Option”). Gyakorta találkozunk a képen látható esettel, amelyet Amerikában népiesen “cherry eye”-nak, vagyis “cseresznye szem”-nek hivnak. Ez a harmadik szemhéj mirigyének (glandula carunculae lacrimalis) az elöesése. A kérdés sokakban felmerül, hogy mi történjen az ilyen megnagyobbodott, tartósan elöesett miriggyel?

Mütét nélküli gyógykezelés

Hogyha csak egyoldali az elöesés, akkor elöször megpróbáljuk a problémát úgy megoldani, hogy néhány hétig antibiotikumos szemkenöcsöt használunk. Igy kezeltem a képen látható bulldog kiskutyát is. De mi van akkor, hogyha az elöesett mirigy tartósan megnagyobbodik és a mérete nem csökkenthetö? Az itt elfogadott megközelités az, hogyha az elöesett egyoldali mirigy 1 hónap után sem húzódik vissza, akkor a mütét szükséges, mert a szemnek nagy esélye van arra, hogy “száraz szem” (Keratitis sicca) alakul ki. Hogyha mindkét szemen elöesett a mirigy, akkor nem kezeljük egy hónapig a szemeket, hanem azonnal mütjük mindkét szemet.

Fontos dolog a mütét elött

Fontos, hogy a mütét elött elvégezzük a Schirmer-tesztet, hogy megállapitsuk, mennyi könnyet termel mindkét szem. Fontos annak a megállapitása, hogy lecsökkent-e a könnytermelés, illetve kialakult-e már a Keratitis Sicca (KCS).

Mütét útján történö gyógykezelés

A “tradicionális” megoldás az volt, hogy az elöesett mirigyet (“Harder mirigy”) egyszerüen csak kimetszette az állatorvos. Ezzel a megoldással a legföbb probléma az, hogy ez a mirigy termeli a könny 30-57%-át és teljes eltávolitása esetén keratitis sicca alakulhat ki. Ebben az esetben ezeknek az állatoknak naponta többször, egész életükön át szemcseppeket kell kapniuk. A legjobb megoldás az, amikor “beforgatjuk” illetve “besüllyesztjük” a harmadik szemhéj mirigyét. Megismételjük, a harmadik szemhéj mirigyének elöesését nem kimetszéssel oldjuk meg, mert ez -a mirigy nagyfokú könnytermelö tevékenysége miatt- a szaruhártya kiszáradásához vezethet.

Harmadik szemhéj mirigyének mütéte

1.) Az elöesett mirigy kétoldalán egy párhuzamos metszést ejtünk.

2.) A bemetszett kis “zsebbe” beletoljuk az elöesett mirigyet, majd egy felszivódó futóvarrattal (5-0 Vicryl vagy 6-0 Vicryl) “besüllyesztjük” a mirigyet. Sok szemész spcialista kétsoros futóvarrattal zárja be a metszést és ezzel a kiújulás lehetösége minimalizálódik! Arra is kell vigyázni, hogy a “besüllyesztés” után hagyjunk egy kis nyilást a varrattal zárt metszés mindkét oldalán, azért, hogy a mirigy által termelt könny eltudjon távozni. Ellenkezö esetben egy cysta alakulhat ki a “besüllyesztett” mirigy helyén. Fontos az is, hogy amikor a futóvarrattal varrjuk a metszést, akkor a csomókat ne a szem felöli (konjunktivális)-, hanem a szemhártya felöli (palpebrális) oldalon csomózzuk. Ellenkezö esetben a csomók a szaruhártya sérülését okozhatják.

Differenciál Diagnózisok

1.) Kifelé fordult T-porc
2.) Follicularis kötöhártyagyulladás
3.) Plasmoma
4.) Daganatok

Prognózis

A tanulmányok szerint, az elöesett mirigy “beforditásával” történt mütét után, az eseteknek csak 10%-ában alakult ki KCS, szemben a mirigy teljes vagy részleges kimetszése mütét után, amikor az esetek 85%-ában alakult ki KCS. A sokféle mütéti megoldások közül ez a “beforgatásos” mütét adja a legnagyobb gyógyulási esélyt (94%), mig a többi módszerrel elvégzett mütétek esetében a siker mindössze 41%-os volt!!

Az egyik esetünk, mütét közben:.

A sikeres mütét után.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Sebészet, Szembetegségek, Szemészet

Kapcsolódó irások: