HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Gombás bőrbetegségek kutyában és macskában

A gombás bőrbetegségek kórokozói kutyák és macskák esetében

A Microsporum törzs a Trichophyton és az Epidermophyton törzsekkel egyetemben a keratofil gombák csoportjába tartozik. A megbetegedett állatok akár 98%-ánál a fertőzés okozója a Microsporum canis nevű keratofil gomba, néhány egyedülálló esetekben pedig a Microsporum gypseum vagy a Trichophyton mentagrophytes a felelősek a betegség kialakulásáért. A megbetegedésre elsősorban kölyökkutyák, öreg, legyengült vagy immunhiányos kutyák hajlamosak, de gyakran a primer parazitás bőrbetegségben (pl.cheyletiellosis, demodikózis vagy bolhásodás) szenvedő egyedek is megbetegszenek. A fertőzés esetenként vemhes vagy szoptató szukáknál is felüti a fejét, akik aztán közvetlenül megfertőzik a kölykeiket az alomban. A M. canis és a M. gypseum törzsek a zoofil gombák közé tartoznak, mivel a kutyák és a macskák bőréről az ember bőrére is képesek átterjedni, és előidézni náluk a dermatophytosis klinikai tüneteit. A világ minden részén elterjedt betegség prediszpozíciós tényezői közé tartoznak a nedvesség, a környezet magasabb hőmérséklete, és a kutyák és macskák fokozott összezsúfoltsága a menhelyeken, tenyészetekben. A fertőzés a gombafonalakkal vagy a spórákkal történő érintkezés következtében alakul ki, általában beteg egyedekkel vagy tünetmentes hordozókkal történő közvetlen érintkezés eredményeként, esetleg közvetve, rovarok, fertőzött szőrzet, korpa, kutyafésű vagy olló stb. általi közvetítéssel. A gombafonalak és a spórák a szőrzetben vagy a lehámlott bőrben több hónapon, sőt több éven keresztül is túlélhetnek. A spórák jól reagálnak az általános használatban lévő fertőtlenítőszerekre.

Tünetek

A klinikai tünetek 2-4 hét eltelte után jelentkeznek. Az elszaporodott gombák megtámadják a keratinizált részeket, azaz a karmokat, a szőrzetet és a bőr felhám rétegét. A nyálkahártyára azonban a betegségnek nincs befolyása. Sem a tipikus kör alakú, elvörösödött szélű, „bepúderezett” kinézetű laesiók, sem a szőrhullás nem feltétlen velejárói a fertőzésnek. Az első gócok a fülön, az arcon és a mellső végtagokon alakulnak ki, és enyhe viszketéssel járhatnak. Eltérő intenzitással jelentkezhet bőrpír, pikkelyesedés, pörkösödés, töredezett szőr és foltokban történő szőrhullás. A betegség előrehaladott állapotában a gócok nagyobb pörkökké állnak össze, és egyúttal körömgombásodás is előfordulhat. A generalizált dermatophytosis csak szórványos jelenség, és általában szaruréteg túltengéssel kísért seborrheás dermatitisz formájában nyilvánul meg. A dermatophytosisban szenvedő kutyáknál gyakoriak a szőrtüszőgyulladás tünetei, mégpedig papulák és pusztulák formájában, ilyenkor a viszketegség is erősebben lép fel.

Labordiagnosztika

Egyes M. canis törzsek UV-sugárzás hatására zölden fluoreszkálnak, és Wood-lámpával már a fertőzés utáni 7. napon észrevehetőek. A negatív lelet azonban nem zárja ki a dermatophytosist! A gombafonalak és a spórák jelenléte bőrkaparék- vagy szőrminta mikroszkópos vizsgálatával igazolható, azonban a végleges diagnózis felállításának pozitív tenyészetési eredményen kell alapulnia. A tenyésztéshez bőrkaparék- vagy szőrminta vétele szükséges, amit lehetőleg McKenzie-módszerrel, egy fogkefe segítségével kell elvégezni. A forgalomban lévő DTM (Dermatophyte Test Medium) táptalaj fenolvörös indikátort tartalmaz, a vörös elszíneződés a dermatophyták szaporodásának a bizonyítéka. Egyes tanulmányok eredményei szerint azonban a környezet hőmérséklete és a levett minta mennyisége is befolyással vannak a gombák szaporodására a DTM táptalajban.

Microsporum canis által okozott dermatophytosis megelőzése

A gombás fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében a beteg állatokat el kell különíteni. Azokat az állatokat, amelyek érintkezésbe kerültek velük, úgyszintén vizsgálatnak kell alávetni. Ily módon diagnosztizálhatók az esetleges tünetmentes hordozók is. Az környezetet mentesíteni kell a gombák forrásaitól (lehámlott bőr, szőrzet, pokrócok, takarók, szőnyegek), lehetőség szerint hatékony szűrővel felszerelt porszívó, és általánosan használt fertőtlenítőszerek segítségével. A mentesítést háromnaponként meg kell ismételni, legutoljára egy hónappal azt követően, hogy a gomba detektálása céljából végzett kettős tenyésztés az összes állat esetén negatív eredményű lesz. A beteg állatokkal történő foglalatoskodás, ill. azok kezelése során (nyírás, fürdetés) kesztyű használata ajánlott.

Vakcinázás

A kutyáknál és macskáknál előforduló gombás megbetegedések megelőzésében és kezelésében kimagaslóan hatékonynak mutatkozik a Biocan M vakina. Megelőző és terápiás hatását provokációs vizsgálatokkal igazolták. A klinikai vizsgálatokat Csehország egész területén végezték, ideértve az Állatorvosi és Gyógyszerészeti Egyetem alá tartozó Kisállat Klinikát is. A vakcina elkészítésének az alapja az akut megbetegedésen túlesett állatok esetén igazolt szerzett ellenálló képesség a dermatophytosis ellen. A gombás fertőzések elleni védekezésben nagy szerepe van a sejtek által közvetített immunitásnak. Elsősorban a felhámban található Langerhans-sejtek nélkülözhetetlenek immunválasz elindítása szempontjából, mivel aktiválják a prezentált gomba antigénekre specifikus receptorú T-limfocitákat. Fontos szerepet játszanak továbbá a keratinociták, amelyekben a gyulladásos reakciót beindító citokinek termelődnek, valamint neutrofil leukociták és makrofágok, mivel azok citotoxikus hatással bíró sejtek.

BIOCAN M vakcina

  • A vakcina megelőző és terápiás célokra szolgál. A posztvakcinációs celluláris és részben humorális immunitás a Microsporum canis okozta dermatophytosis ellen nyújt védelmet.
  • Nyolc hetes kortól alkalmazható. Az első oltást, a beadást követő 10-21 nappal később emlékeztető oltásnak kell követnie. Az emlékeztető oltás terápiás célra történő alkalmazáskor is javasolt, ugyancsak 10-21 nappal első oltást követően.
  • A védettség egy hónap után alakul ki, és egy évig tart. Ez idő eltelte után revakcináció szükséges.
  • Egy adag vakcina 1 ml, a vakcina intramuszkulárisan alkalmazandó

Kategóriák: Bőrbetegségek, Bőrgyógyászat, Gyakori betegségek, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: