HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Giardiosis kutyákban és macskákban

Mikor gondoljunk rá?

Elsősorban fiatal egyedeknél vagy legyengült immunrendszerű állatokban, krónikus jelleggel intermittálóan jelentkező nyálkás-véres hasmenés esetében. Az állat étvágya változó, de semmiképpen nem jellemző virális enterális kórképekben tapasztaltaknál. Az étvágy változó, hányás igen ritkán jelentkezik, de a visszatérő, vagy permanensen jelentkező hasmenés mindig tapasztalható. Emberre is fertőző, nehezen kimutatható kórokozó.

Klinikailag előfordulhat, hogy az exocrin pancreas insufficiencia (EPI) képét tapasztaljuk, de az „átlagos” klinikai kép ulceratív colitis képét modellezi. Hetek-hónapok alatt bekövetkező kondíciócsökkenés mindig tapasztalható. A felmérések szerint a kutyapopuláció 10 %-a, a kölyökkori -kennelekben való előfordulás 45-50 %-ban megtalálható a kórokozó. Laboratóriumi mintákban igen gyakran észleljük fiatal macskákban, ezért a laboratóriumi bélsárvizsgálat irányát a Giardiosis tekintetében mindig kérjük a laboratóriumtól, mivel a fertőzés zoonosis!

Definíció

A Giardiosis világszerte gyakran észlelt egysejtű flagellata amely sok emlős (beleértve az embert is) vékonybelében okoz krónikus lefolyású elváltozásokat. A kórokozó endémiásan fordul elő, tünetmentes hordozó egyedek tartják fenn a fertőzési lehetőséget.

Kórokozó

Giardia duodenalis (seu intestinalis, Lamblia sp.)

Prediszponáló tényezők

A fiatal kutyák és macskák a legfogékonyabban 6-12 hetes korig, de gyakori egészen 2 éves korig. Idősebb korban más betegségekhez társulva fordulhat elő. Eltérően más parazitáktól (Ascaris, Coccidia, Trichuris) nem olyan ellenálló. Előfordulása a hűvös nyirkos helyeken (virágoskertek) valószínű, a hűvöset jobban viseli, mint a meleget. (8 C-on 2 hónap, 21 C-on 1 hónap)

Pathogenesis

Az aktív flagellata forma (trophozoita) elsősorban a duodenum-jejunum nyálkahártyájához kötődik, és lokális irritációt okoz. A pancreas lipáz aktivitását csökkentik, ezért a zsíremésztés zavara miatt steatorrhoea jelentkezhet. A bélsár kémhatása savassá válik pH6. A fertőződéstől számítva legkorábban 10 nap múlva alakulhatnak ki klinikai tünetek, de ez különösen kennelekben, felnőtt állatoknál több hónap is lehet.Perorálisan történik, legtöbbször alomfertőzés formájában és ivóvizzel. A magas szénhidráttartalmú eleség elősegíti a kórokozó megtelepedését. A kórokozó két formájában jelentkezik. Egy aktívan mozgó intestinális forma és egy inaktív bélsárral ürülő formája.

Diagnózis

Krónikus jelleggel visszatérő intermittáló, vagy folyamatos hasmenés valószínűsíti a diagnózist. Hányás ritka, fiatal állatok lesoványodnak a malabsorpció következtében. A definitív diagnózishoz laboratóriumi vizsgálat szükséges. Friss esetleg colonoscopiával vett bélsár cink-szulfátos felszíndúsításával azonosíthatjuk a vegetatív alakokat. A vizsgálatot 48-72 óra múlva meg kell ismételni és az együttes negatívitás tekinthető véglegesnek. Laboratóriumunkban monoklonális antitestek segítségével ELISA módszerrel vizsgálunk, amelyhez nem kell többszöri vizsgálat és friss bélsár. A teszt standardizált, specifikus, megbízható. A vizsgálat biztonságát növeli, ha az 1.-3.-6. napon összegyüjtött bélsármintát vizsgálunk, egy mintaként kezelve. A gyakorlatban azt tanácsoljuk, hogy a tulajdonos összegyűjti a mintákat és az állatorvosi vizit napján friss bélsarat is hoz. Ha a giardiosisra irányuló vizsgálat negatív, akkor a friss bélsárból bakteriológiai vizsgálattal folytatjuk a laboratóriumi munkát.

Gyógykezelés

Metronidazol
A Metronidazole dózisa (25 mg/kg / 12 h. 7-10 napig p.os). A giardiosis kezelésében hatékonysága kb. 50 %-osnak mondható, teratogén hatása vemhes állatoknál, rövid felezési ideje (6 óra) miatt a benzimidazolok kiszorították a hatóanyagot a terápiás lehetőségek közül.

Flubendazol
A Fluobendazol dózisa (22 mg/kg /24 h 4 napig p.os), más paraziták ellen is igen hatékony.

Albendazol
Albendazol 33 mg/kg / 12 h, két egymást követő napon) jól tolerálják az állatok és 50 -szer hatékonyabb, mint a metronidazol.

Tinidazol
Tinidazol 60 mg/kg / 24h. p.os 7 napig hatékony humán készítmény.

Fenbendazol
Fenbendazol 25 mg/kg /12 h. 3 napig törzskönyvezett antiparazitikum. Ez a legjobb gyógyszer a Giardiosis kezelésére.

Oxfendazol
Oxfendazol 11,3 mg/kg/24 h. 3 egymást követő napon.

Az USA-ban a CAPC (Companion Animal Parasite Council) tekinthetö parazitológia szempontból a legfontosabb szakmai szervezetnek.

A CAPC ezt irja a Giardiozis kezeléséröl, csak néhány dolgot kiemelve:

– a Metronidazole 50-60% hatékony a Giardiozis kezelésére
– az Albendazol hatékony ugyan, de nem ajánlják kutyáknak, macskáknak (veszélyes lehet)
– a Felbendazole (Panacur) hatékony, Európában engedélyezett Giardia kezelésére
– a DRONTAL-PLUS (febantel, pyrantel pamoate, praziquantel) készitmény igen hatásos, Magyarországon is beszerezhetö, naponta egyszer szájon át, 3 napig.
– az amerikai Giardia vakcinát jelenleg is használják az USA-ban, nem mint a rutin vakcinázási program része, hanem egyes szelektált esetekben, pl. nagyobb macskatenyészetekben.

Kutyák Giardia kezelési lehetöségei:

1.) Fenbendazole (50mg/kg naponta egyszer) 5 napon át, vagy
2.) Fenbendazole (50mg/kg naponta egyszer) + Metronidazol (25mg/kg naponta kétszer) 5 napon át.
A kezelés sikertelensége esetén 1 vagy 2 megismételhetö, 10 napon át.

Macskák Giardia kezelési lehetöségei:

1.) Fenbendazol (50mg/kg naponta egyszer) 5 napon át, vagy
2.) Metronidazol (25 mg/kg naponta kétszer) 5 napon át, vagy
3.) Fenbendazol (50mg/kg naponta egyszer) + Metronidazol (25 mg/kg naponta kétszer) 5 napon át.

Treatment

* No drugs are approved for treatment of giardiasis in dogs and cats in the United States.
* Metronidazole is the most commonly used extra-label therapy; however, efficacies as low as 50% to 60% are reported. Safety concerns also limit the use of metronidazole in dogs and cats.
* Albendazole is effective against Giardia but is not safe in dogs and cats and should not be used.
* Fenbendazole (50 mg/kg SID for 3 to 5 days) is effective in eliminating Giardia infection in dogs. Fenbendazole is approved for Giardia treatment in dogs in Europe, and available experimental evidence suggests that it is more effective than metronidazole in treating Giardia in dogs.
* A combination of febantel, pyrantel pamoate, and praziquantel (DrontalPlus) is effective in treating Giardia in dogs when administered daily for 3 days using the dose bands indicated on the DrontalPlus label.

* CAPC recommendations for treatment of dogs:
o Administer fenbendazole (50 mg/kg SID) for 5 days.
o Alternatively, fenbendazole (50 mg/kg SID) may be administered in combination with metronidazole (25 mg/kg BID) for 5 days. This combination therapy may result in better resolution of clinical disease and cyst shedding.
o If treatment combined with bathing (see Control and Prevention) does not eliminate infection (as evidenced by testing feces for persistence of cysts), treatment with either fenbendazole alone or in combination with metronidazole may be extended for another 10 days.

* CAPC recommendations for treatment of cats
o Data on treatment of cats with Giardia are lacking. However, cats may be treated with either fenbendazole (50 mg/kg SID) for 5 days, metronidazole (25 mg/kg BID) for 5 days, or a combination of the two as described for dogs.
o There is anecdotal evidence that metronidazole benzoate is tolerated better in cats than metronidazole (USP).

* Insufficient evidence is available for definitive recommendations in each clinical scenario; however,
the majority opinion of the Board is asymptomatic dogs and cats may not require treatment. If
treatment is desired:
o A dog or cat without clinical signs that has been found to be infected with Giardia may be treated with a single course of anti-giardial therapy (see above). 6-1-1
o If other pets live with an infected dog or cat, all those of the same species may also be treated with a single course of anti-giardial therapy. 6-2-0
o Repeated courses of treatment are not indicated in dogs or cats without clinical signs.
o The CAPC does not endorse routine vaccination of all pets for Giardia. However, preventive vaccination for Giardia may be useful in some specific control situations. Current data does not support the use of Giardia vaccines as part of a treatment protocol. (7-1-0 versus current statement)

Dr. Gál Sándor

Differenciál diagnózis

A.) az enyhe, de krónikus lefolyású fiatalkori enteritisekben:

Isospora canissal (esetleg I.rivolta, I.felis)
Fiatal állatoknál és kennelekben, ebben az életkorban szintén gyakori az Isospora canissal (esetleg I.rivolta, I.felis) történő koinfekció. Krónikus esetben mindenképpen alapvető a bélsárvizsgálat giardia szerológia, parazitológia és bakteriológiai vonatkozásban.

Cryptosporidium parvum és a C. felis
Ritkán gondolnak a tüneteiben nagyon hasonló Cryptosporidium parvum és a C.felis fertőzöttségre. Laboratóriumunk ez irányban is szűri a beküldött mintákat . Kezelése azithromycin 7-10 mg/kg/12 h. 10 napig javasolt.

Trichomonas foetus
Fel kell hívni a figyelmet, hogy macskák esetében krónikus jellegű colitist hátterében a Trichomonas foetus állhat, melyet laboratóriumunk a bélsár Giemsa – festési eljárásával mutat ki. Terápiaként a ronidazol 30 mg/kg/12 h. 14 napig javasolható.

Hogyan mentesítsünk fertőzött kenneleket?

  • Reprezentatív felmérő bélsárvizsgálattal tájékozódjunk, hogy milyen kórokozóval illetve kórokozókkal állunk szemben. Érdemes több napon át gyűjteni az egyes korosztályok mintáit, mert a tünetmentes (felnőttkori) hordozás reinfekcióra adhat lehetőséget!!
  • Giardiosis esetén metronidazol adagolása 5 napig, majd flubendazol 4 napig javasolt. Ez utóbbi vemhes és szoptató anyáknak aggály nélkül adható.
  • Az állatok fürdetés (kvaterner ammónium sók) utáni áthelyezése (”kezeld és hajts át”) nem fertőzött helyre.
  • A fertőzött kennelek fertőtlenítése kvaterner ammónium sót tartalmazó fertőtlenítőszerrel.
  • A fertőtlenített kennelek egy hétig való szárítása. (nedvességet igényel a kórokozó).
  • A visszatelepítés előtt ismételt kezelés metronidazollal 5 napig, flubendazollal 4 napig.
  • Ellenőrző bélsárvizsgálat a negativitásig.
  • Fontos tényező a kennelek nedvessége és az ivóvízzel való terjedés. Mindenképpen, ha lehet az ivóvizet forraljuk fel, vagy gyakorlatiasabb, ha mi is klórozzuk. 5,25 %-os na-hypoklorit oldat (Chlorox) 1 teáskanál mennyiségével /20 liter ivóvíz.
  • Amerikában vakcina is rendelkezésre áll (Giardia-Vax). Fort Dodge.

Referenciák:

Giardia Infection in Cats (Compendium 2010).PDF

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológiai betegségek, Zoonotikus betegségek

Kapcsolódó irások: