HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Fülrühösség macskában és kutyában

Előfordulása

Főleg fiatal macskákban és kutyákban fordul elö.

Kórokozója

Kórokozója az Otodectes cynotis fülatka. Az állatok a fejüket rázzák, a fülüket vakarják, sokszor olyan erősen, hogy othematoma jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy a kórokozót pontosan diagnosztizáljuk, azt a tulajdonosnak megmutassuk és a kezelést megkezdjük. A fülatkákról néhány szó:

 • a fülatkák életciklusa 3 hét, a hatlábú lárvák 4 nap alatt kelnek ki, 3-10 napig aktivan táplálkoznak a fülben lévö epidermális folyadékkal és szövetekkel, majd a lárvákból alakulnak ki a nyolclábú atkák
 • a lárvák a táplálkozás során nemcsak helyi irritációt, hanem szöveti túlérzékenységet is okoznak, amely igen eröteljes viszketéshez vezet
 • nemcsak a hallójáratokban, hanem a test másik részein is megtalálhatóak, igy a farokvégi tájékon is (az alvó macska farka a hallójáratok közelébe kerülhet)
 • közvetlen kontaktus útján terjed, macskáról kutyára illetve kutyáról macskára is terjed
 • a fülatkák akár hónapokon át élhetnek a külvilágon, gazda nélkül is
 • a fülatkák nem gazdaspecifikusak, néha emberben is okoznak fülproblémákat

Irodalmi adatok szerint a kutyák 15-20%-ában, a macskák 6-7%-ában találhatók fülbetegségek. Ezek közül most a macskák leggyakoribb fülproblémájáról, a fülrühösségről mutatok be néhány képet és videót. A fül rüh, vagy fül atka pontos latin neve: Otodectes cynotis. Az általa okozott fülrühösség macskáról macskára terjedő, fertőző betegség. Kutyákban is megtelepedhet, tehát a fajok közti fertőzés is előfordul. Főként a horizontális hallójáratban él, de a test egyéb részein is előfordulhat, főként a fültőnél, és a farkon (az alváskor a farok közel kerül a fülhöz, és ekkor vándorolhatnak át). A hallójáratban egyrészt mechanikailag irritálják a bőrt, heves viszketést, fejrázást okozva, másrészt a nyáluk erősen allergizál, tehát allergiás jellegű bőrpírt, vakarózást is okozhat. Az irritáció miatt a hallójáratban található mirigyek nagyobb mennyiségű fülzsírt (cerument) termelnek, ami ideális táptalaj baktériumok és gombák számára, így a másodlagos fertőzések is gyakoriak. Az állatok a fejüket rázzák, a fülüket vakarják, sokszor olyan erösen, hogy othematoma (a fülkagyló böre alatti vérömleny) jelentkezhet. Nagyon fontos, hogy a kórokozót pontosan diagnosztizáljuk, azt a tulajdonosnak megmutassuk és a kezelést megkezdjük.

A fülatka okozta fülproblémák differenciál diagnozisai

Gyakran elöfordul, hogy a tulajdonosok betelefonálnak, vagy azzal jönnek be, hogy a “macskám vakarja a fültájékot, mi okozhatja ezt?”. Jó ilyenkor ez a táblázat:

1.) Otodectes fülatka
2.) Demodex szörtüszöatka
3.) Sarcoptes atka
4.) Notoedres atka
5.) Idegentest okozta otitis externa
6.) Baktériumok okozta otitis externa
7.) Gyulladásos polypok okozta otitis externa
8.) Malassezia okozta otitis externa
9.) Allergiás eredetü otitis externa

A fülatka diagnosztikája

Néha már otoszkóppal is láthatóak az atkák. A legtöbb esetben azonban mikroszkópos vizsgálat szükséges, ennek első lépése az, hogy mindkét hallójáratból mintát veszünk.

Tárgylemezre hengereljük a mintát, paraffin olajat cseppentünk rá, majd mikroszkóp alatt megvizsgáljuk.

A diagnózis felállításához otoszkópos vizsgálat, és a fülváladék mikroszkópos vizsgálata szükséges. Az alábbi felvételünkön egy macska hallójáratában található rühatkákat láthatjuk mozogni.

Az alábbi felvételen a fülváladék mikroszkópos vizsgálata során látható képet mutatom be

Az alábbi képen szintén a kórokozót figyelhetjük meg

Az alábbi videón a kezelés után egy héttel látható ugyanaz a hallójárat. Láthatóan a kórokozók elpusztultak, a törmelékes váladék még jelen van.

Az alábbiakban a törmelék eltávolítása után látható a hallójárat. A dobhártya előtt lévő váladék a következő napok fülcseppes kezelése és tisztítása után maradéktalanul eltűnik majd.

A fülatka okozta megbetegedés gyógykezelése

1.) A hallójáratokat minden esetben jól meg kell tisztitani, mielött a kezelést megkezdenénk
A kezelés egyik legfontosabb lépése a hallójárat alapos kitisztítása, amit gyógyszeres kezelés követ. Otthon speciális fülcsepp alkalmazása lesz a gazdi feladata. A kontrollvizsgálat, illetve az esetleges ismételt hallójárat tisztítás szintén elengedhetetlen része a kezelésnek. Megfelelő terápia esetén azonban a betegség gyógyítható, és egy igen kellemetlen problémától szabadíthatjuk meg macskáinkat.Hogyha ez erös fájdalmat, vagy ellenszegülést okoz az állatnak, akkor a fültisztitást altatás, vagy erös szedálás alatt kell elvégezni. Ebben az esetben egy alapos, de gyengéd hallójárat átmosást, öblitést is alkalmazni tudunk.

2.) Alkalmazott fülatka elleni szerek listája (USA)

 1. Pyrethrin vagy carbaryl hatóanyagtartalmú fülcseppek (Cerumite, Mitox, MitaClear, Otomite Plus, stb), naponta egyszer 7 napon át, ezután 7 napos szünet, majd ismételt kezelés naponta egyszer 7 napon át.
 2. Ivermectin hatóanyagtartalmú fülcseppek (Acarexx): Ez a fülcsepp 0.01% ivermectint tartalmaz, már 4 hetes korban is alkalmazható. 0.5ml-t kell beletenni mindegyik fülbe, csak egyszer, majd 2 hét szünet, ezután mégegyszer megismételjük a kezelést, 0.5ml-t kell beletenni mindegyik fülbe. (Egy olcsó, alternativ megoldás az, amikor az 1%-os Ivermectin injekcióból magunk készitünk egy 0.01%-os Ivermectin oldatot és azt csepegetjük be a fülekbe! Az ilyenfajta ivermecin kezelésnek az az elönye, hogy csak egyszer kell a fülekbe tenni, majd 2 hét múlva megismételni.)
 3. Thiabendazole hatóanyagtartalmú fülcseppek (Tresaderm): 2-4 cseppet kell mindkét fülbe csepegtetni naponta egyszer 7 napon át, ezután 7 napos szünet, majd ismét 7 napos kezelés. Egy alternativ kezelési mód az, amikor minden 2. nap kezeljük a füleket (2-4 csepp) 21 napig.
 4. Fipronil (Frontline Topspot): két cseppet kell mindkét fülbe csepegtetni, majd 2 hét múlva ugyanezt megismételni
 5. Selamectin (Revolution, Stronghold): a nyak börére kell csepegtetni egyszer, ugyanezt megismételni 4 héttel késöbb
 6. Ivermectin 1 % injekció: 0.2 – 0.4 mg/kg dózisban, szubkután adjuk az injekciót, 2 hét múlva megismételjük a kezelést, makacs esetben 2 héttel késöbb ismét megismételjük. (Fontos tudni azt, hogy ez egy off-label használata az ivermectinnek fülatkák kezelésére.)
 7. Milbemycin oxime 0.1 % (Milbemite): 0.25ml-t kell mindkét fülbe csepegtetni, csak egyszer! Ennek a gyógyszernek az az elönye, hogy a fülatkák összes életciklus szakaszára hat.

3.) Gyulladáscsökkentö szerek adása is javasolt, a viszketegség csökkentésére
Vannak akik csak lokálisan alkalmazzák a kortikoszteroidokat, vannak, akik orálisan is adnak Prednisolont.

4.) Gyógyszeres fürdetés

Amikor a testfelületen, farokvégen is találunk Otodectes atkákat, akkor célszerü az állatot megfürdetni olyan samponnal, amelyik megöli ezeket a testfelületi atkákákat.

5.) Az összes állatot kezeljük
Mivel az Otodectes atkák macskák és kutyák között könnyen terjednek, igy igen fontos, hogy az összes együtt lakó, vagy érintkezö állatot (kutyát és macskát) ugyanolyan módon kezeljük, még akkor is, hogyha semmiféle tünetet nem mutatnak. Hogyha ezt elmulasztjuk, akkor az újrafertözödés esélye igen nagy.

6.) Paraffin olaj mint prevenció
Hogyha a tulajdonos -anyagi okok miatt- nem engedheti meg magának azt, hogy minden állatát kezeltesse fülatka elleni gyógyszerrel, akkor azt javasolják, hogy néhány csepp paraffin olajat csepegtessen be a tulajdonos minden 2. napon mindkét fülbe, 21 napon át. Ez a módszer a legtöbb esetben megelözi a fülatkák szaporodását.

Megelőzés:

Selamectin (Revolution, Stronghold): a nyak börére kell csepegtetni egyszer, ugyanezt megismételni 4 héttel késöbb, minden hónapban ismételje meg a tulajdonos. Fontosnak tartom a szűrővizsgálatokat: érdemes minden kezeléskor a macskák fülét is átnézetni állatorvosukkal, illetve minden fülvakarás, fejrázás esetén gondolni a fülrühösség lehetőségére.

Referenciák:

1) Six RH, Clemence RG, Thomas CA, et al: Efficacy and safety of Selamectin against Sarcoptes scabiei on dogs and Otodectes cynotis on dogs and cats present as veterinary patients. Vet Parsitol 2000 Vol 91 pp. 291-309.
2) Shanks, DJ, McTier TL, Rowan TG, et al: The efficacy of Selamectin in the treatment of naturally acquired aural infestations of Otodectes cynotis on dogs and cats. Vet Parasitol 2000 Vol 91 pp. 283-290.
3) Burkett G: Parasitic skin diseases. Handbook of Small Animal Practice, 4th ed. 2002 pp. 872-880.
4) Georgi JR, Georgi ME: Parasitology for Veterinarians. Parasitology for Veterinarians, 5th ed. Philadelphia, WB Saunders 1990.
5) Paradis M: Ivermectin in small animal dermatology. II. Extralabel Applications. Compend Contin Educ Pract Vet 1998 Vol 20 pp. 459-469.
6) Thomas CA: Revolution(tm) – A unique endectocide providing comprehensive, convenient protection. Compend Contin Educ Pract Vet 1999 pp. (Suppl)21:2-35.
7) Paradis M: Ivermectin in small animal dermatology. Part 1. Pharmacology and Toxicology. Compend Contin Educ Pract Vet 1998 Vol 20 pp. 193-200.
8) Blot C, Kodjo A, Reynaud MC, Bourdoiseau G: Efficacy of Selamectin administered topically in the treatment of feline otoacariosis. Vet Parsitol 2003 Vol 112 (3) pp. 241-247.
9) Akucewich LH, Philman K, Clark A, et al: Prevalence of ectoparasites in a populations of feral cats from north central Florida during the summer. Vet Parasitol 2002 Vol 109 pp. 129-139.
10) Sotiraki ST. Koutinas AF, Leontides LS, et al: Factors affecting the frequency of ear canal and face infestation by Otodectes cynotis in the cat. Vet Parasitol 2001 Vol 96 pp. 309-315.
11) Engelen MA, Anthonissens E: Efficacy of non-acaricidal containing otic preparations in the treatment of otoacariasis in dogs and cats. Vet Rec 2000 Vol 147 (20) pp. 567-569.

Hungarovet Állatkórház

Kategóriák: Fülészet, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: