HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Fogkövesség: a fogágybetegségek fő kiváltó oka a fogkövesség

A kutyák (és macskák) 70 %-ának vannak fogpanaszai 2 éves korára, ami azt jelenti, hogy az az állatok egyik leggyakoribb betegsége, ezenkivül számtalan további egészségügyi probléma kiváltó oka.

A fogágyat négy szövet építi fel: íny, gyökérhártya, cement, fogmedernyúlvány.

Ezek a fejlődéstanilag különböző eredetű szövetek működési, élettani és kórbonctani egységet alkotnak. Az íny a szájnyálkahártya speciálisan módosult része, mely beborítja a fogmedernyúlványt és inggallérszerűen körülveszi a fogat. A gyökérhártya alatt mindazon szöveteket együttesen értjük, melyek a cement és a fogmedernyúlvány közötti falat kitöltik. Legfontosabbak a gyökérhártya rostok, melyek a fog és a fogmedernyúlvány közötti összeköttetést megteremtik, mintegy felfüggesztik a fogakat a fogmedernyúlványban. A cement a fog gyökérfelszínét borítja. Szerkezete nagyon hasonló a csont felépítéséhez. Szervetlen anyag tartalma kb. 40 %. A cement sejtes és sejtmentes állományból áll. A cement lerakódása az egész élet során tartó rendkívül lassú folyamat. A fogmedernyúlvány az állcsontok része, a fogak elvesztése után viszonylag könnyen felszívódik. A fogmedernyúlvány fala számos helyen áttört, ezek a nyílások szolgálnak az erek és idegek áthaladására.

A fog koronája, az íny és a szájnyálkahártya folytonosan nyálban fürdik, és ezeken a szöveteken kimutatható a gazdag szájflóra hatása is. A nyál és a szájflóra a szájüregben levő környezet két fő alkotója. Emellett számos más tényező is befolyásolja ezt a mikrokörnyezetet, mint pld. a táplálék , táplálkozással együtt járó mozgás, stb. A nyál és a szájflóra egymásra hatásának eredményeként különböző anyagok és baktériumok rakódnak le a fogakon, mint: lepedék, fogkő. Kezdetben a nyál vonja be a fogak felületét. Ehhez baktériumok, táplálék maradék is keveredik, így alakul ki lepedék a fogakon. A lepedék szabad szemmel nem látható, puha, eltávolítható. A lepedék (plakk) folyamatosan vastagodik, majd megkezdődik az elmeszesedése, ezáltal kialakul a fogkő. Az elmeszesedett plakk, a fogkő, 70-90 %-ban kalcium- foszfátot tartalmaz. A fogkő nem távolítható el fogmosással, állatorvosi beavatkozást igényel.

A felmérések szerint a fogágybetegségek fő kiváltó oka a fogkövesség.

A fogágy megbetegedésének fokozatai:

1, az ínygyulladás,
2, a gyökérhártya gyulladása,
3, a fog lazulása, elvesztése,
4, általános szövődmények.

Az Amerikai Állatorvos Szövetség (AVMA 1999) felmérése szerint az átlagos állatorvosi praxisban a leggyakoribb diagnózis a fogkövesség. Az Amerikai Állatorvos Fogászok Szövetségének adatai (AVDS) szerint a kutyák 85%, a macskák 75 %-a szenved fogágybetegségben.

A fog védelme, a fogágybetegségek megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a fogkövesség megelőzése, kezelése: 1. fogászati profilaxis ill. 2. otthoni fogápolás. Az állatorvos feladata a fogak rendszeres ellenőrzése, a kialakuló lepedék, fogkő eltávolítása, a kezdődő ínygyulladás, súlyosabb esetben a fogágy mélyebb rétegeinek -gyökérhártya – a kezelése, a fogak állapotának ellenőrzése, szükség szerinti ellátása.

A tulajdonos feladata pedig az otthoni fogvédelem, a fogak tisztítása. Ez gyakran komoly próbatétel a gazda számára. Sokféle –kifejezetten kutyáknak, macskáknak készült- fogkrém, fogkefe kapható ma már, de az állatok jelentős része nem együttműködő, vagy a tulajdonos nem szívesen szánja rá magát az állat fogainak tisztítására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tulajdonosok 90 %-a semmiféle fogápolást nem végez állatán. Kaphatók különböző rágójátékok, műcsontok, melyek mindegyike azt a célt szolgálja, hogy rágás során, mechanikusan távolítja el a lepedéket, megakadályozva ezzel a fogkő képződését. Ezek azonban legfeljebb a rágófogakon, a rágófelületeken hatnak, a tapasztalatok szerint a rágásban kevésbé résztvevő fogakon a fogkő képződését nem akadályozzák meg, hiszen ott nem tudják kifejteni a mechanikus tisztító hatást.

A különböző, – fogbetegségek kezelésére készült- kereskedelmi forgalomban kapható kutya-macskatápok hatásmechanismusa is hasonló. A magasabb rosttartalmú tápok a rágó felületekről dörzsölik le rágás során a lepedéket. A többi fogon azonban kialakul a fogkövesség.További gond ezeknél a tápoknál, hogy a kezelés idejére abba kell hagyni az állat megszokott, vagy szükségszerűen kiválasztott (elhízás elleni, munkakutya, vemhes, stb.) tápját. A fogápolásnak – az emberhez hasonlóan- naponta ismétlődő, minden evést követő eljárásnak kell (ene) lennie, mely minden fogra kiterjed.

Ezt biztosítja a EUKANUBA új, fogvédő rendszere. A tápszemek egy speciális, polyfoszfát bevonatot kapnak, melynek eredményeképpen (.) egyrészt az S alakú tápszemek a rágás során, mechanikus úton tisztítják a fogakat az evés során, (2) másrészt viszont a tápszemek felületéről leváló polyfoszfát kristályok a fog felületére tapadva, megakadályozzák a fogkő kialakulást. A kristályok a rágás során a nyállal eljutnak minden fogra, a nem rágó felületekre is, ezáltal ott is megakadályozzák a fogkő képződését. Ezzel az eljárással készül az összes felnőtt és idős Eukanuba kutyatáp, fajtatáp, Daily Care tápok, valamint az állatorvosi diétás tápsor, így az állat a szokásos, kiválasztott tápját fogyasztja, nem kell a fog védelme érdekében kompromisszumot kötve, másik tápot választani. A kristályok minden tápetetés során és után kifejtik hatásukat. Klinikai felmérések eredménye szerint az új táp akár 80 % kal csökkentheti a fogkő kialakulását. (Forrás: Eukanuba.hu)

A fogkő megelőzhető! (Dr. Bendzsel Dániel)

Kutyások figyelem: A fogkő megelőzhető! (Dr. Bendzsel Dániel)

A felvételen bemutatjuk, milyen lépésekből áll egy fogkőszedés a Hungarovet Állatkórházban.

Kategóriák: Fogászat, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: