HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Vemhes kutyák táplálása

Táplálékigény változások

A vemhesség és a szoptatás nem csak a kutya szervezetében, hanem az életvitelében bekövetkező változásokért is felelős. Éppen ezért különös figyelmet kell fordítanunk táplálékigényének megváltozására, a teljes reprodukciós időszak alatt.
Tervezzünk a vemhesség kezdete előtt! Ha tervezed szukád befedeztetését, fontos, hogy előtte helyesen becsüld fel kondícióját.
A fizikai igények miatt, problémákat okozhat, ha a vemhesség és szoptatás kezdetének idején a szuka nincs ideális egészségi állapotban. Ha a szuka ideális testsúlya alatt van, nehézségekbe ütközhet, hogy olyan mennyiségű táplálékot fogyasszon el, amely fedezi saját, és a magzatok igényeit is. Olyan mértékű, teljes értékű és kiegyensúlyozott táplálás, mely a szuka ideális testsúlyát és kondícióját eredményezi, segíti a saját és az ivadékok egészséges állapotának fenntartását, a vemhesség és a szoptatás ideje alatt.

Vemhesség

A kutyák vemhességi ideje 9 hétig tart. A szukák súlya a hatodik hétig csak kismértékben, ezután egyre gyorsabb ütemben gyarapszik. A vemhes szukák energiaigénye a tömeggyarapodás jeleiben tükröződik. A vemhesség hatodik hetéig nem változik, de a fialásig a normál létfenntartási energiához képest 25-50%-al növekszik.

Szoptatás

A szukák súlya fialás után csökken, mégis a tápanyagigényük nagymértékben növekszik- ez a normál létfenntartási energia 2-3-szorosára nőhet, az alomszámtól függően- hogy szervezete fedezni tudja a kölykök táplálását és növekedését. Elegendő mennyiségű tej termeléséhez fokozott vízfelvételre van szükség. Hogy biztosítsuk a szoptatós szuka számára a megfelelő és elegendő tápanyaghoz való hozzájutást, etessünk vele tápanyag dús kölyöktápot. Anélkül, hogy az egy étkezésre szánt tápmennyiséget növelnéd, a szukát naponta inkább többször etesd. Biztosíts számára lehetőséget, hogy annyit ehessen egy nap, amennyi neki jólesik.

Elválasztás

A születés után 5 héttel a legtöbb kölyök érdeklődést mutat az anyja tápja iránt. Végül a kölykök egyre több szilárd tápot kezdenek enni, és kevesebbet szopnak. Ezzel egy időben a szuka is csökkenti az elfogyasztott táp mennyiségét. A legtöbb kölyök 8 hetes korára befejezi a szopást. Erre az időpontra az anyakutya energiaigénye is visszaesik a létfenntartó szintre, és ekkor már a vemhesség előtti normál tápot kell, hogy kapja.

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: