HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Táplálék kiegészítés szükségtelen

A társállatok ellátása vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és egyéb tápanyagokkal nagyon fontos, az állatok egészsége és jóléte szempontjából. Ennek legjobb módja kiváló minőségű, teljes értékű és kiegyensúlyozott táp etetése. A kutyatáp kiegészítése eltolhatja az összetevők egyensúlyát, és egészségügyi problémákhoz vezethet.
Okok, amiért a gazdik kiegészítik kutyájuk táplálékát:

A gazdik eltérő okok miatt egészítik ki kutyájuk táplálékát. Ezek között az okok között megtalálhatóak a következők:

* Az ízletesség ill. a változatosság növelése
* Biztonságérzet, hogy kutyájuk teljes értékű tápot kap
* A kutyaeledel sajátkezű elkészítésének élvezete

A kiegészítés felboríthatja a táp egyensúlyát

Fontos, hogy a megfontolt kutyagazdák belássák, hogy a minőségi kutyatápok úgy vannak összeállítva, hogy az pontosan fedezze a kutya kalória igényét, mindamellett biztosítja az esszenciális aminosavakat, vitaminokban gazdag halolajat, valamint a kutya speciális igényeinek megfelelően tartalmaz ásványi anyagokat. A minőségi kutyatápok teljes értékűek, és speciálisan a kutyák életszakaszának illetve testnagyságának megfelelő igényei szerint alakították ki azokat. Ételmaradék, illetve egyéb kiegészítések hozzáadásával a pontosan beállított egyensúly felborul.

Mit is tudunk az ásványi anyagokról és a táplálék kiegészítőkről?

Az egyes ásványi anyagok közötti kölcsönhatás igen összetett. Szerencsére ez a terület évek óta igen kiterjedt kutatások középpontjában áll. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a táplálékban nem csak egy-egy ásványi anyag szintje a meghatározó, hanem azok megfelelő egyensúlya. Egy, az igényt meghaladó mennyiségben előforduló ásványi anyag befolyásolhatja a másik felszívódását és a szervezetben annak hiányához vezethet.

Hússal való kiegészítés – egy példa az ásványi anyagok kölcsönhatására

Gyakran előfordul, hogy a gazdik kutyájuk étrendjét hússal egészítik ki. Mivel a hús hússzor annyi foszfort tartalmaz, mint kalciumot, a kiegyensúlyozott táp mellé húst etetve, az felboríthatja a kalcium foszforhoz viszonyított arányát (Ca:P), melynek helyes aránya fontos az egészséges csontfejlődéshez és a csontok egészségi állapotának fenntartásához. Ez rákényszerítheti az állati szervezetet arra, hogy a csontokból vonjon el kalciumot az egyensúly visszaállítása érdekében. Ez gyakran előfordul idős kutyák esetében, mikor is Kalcium elvonás történik az alsó állkapocsból, így azok elhullajtják fogukat. A kalcium-foszfor helyes aránya 1.1 – 1.4 Ca: 1P között mozoghat.

Kalciumból is megárt a sok

Túlzott mennyiségű Ca előfordulását összefüggésbe hozták különböző kölyökkori csontbetegségekkel. A nagytestű kölykök gazdái meg vannak győződve, hogy kölyökkutyájuknak külön Ca kiegészítésre van szüksége, hogy csontjai megfelelően fejlődjenek. A kölyökkutya tápjának kiegészítése joghurttal, túróval, kalciumtablettával felborítja a kutya szervezetében fennálló kényes ásványi anyag egyensúlyt. Ne feledd, hogy a nagytestű kölykök idővel többet esznek, és az ajánlott mennyiségű táp elfogyasztásával hozzájutnak a szervezetük számára kellő mennyiségű kalciumhoz. A normális növekedési arány eléréséhez vezető legjobb út, ha növendék kutyánkat számára megfelelő táppal, az etetési útmutatónak megfelelően, pontosan kimért mennyiséggel etetjük, kerülve a túletetést.

Bizonyosodj meg róla, hogy a kutyád eledele teljes értékű, és kiegyensúlyozott beltartalmi értékű

Az Amerikai Takarmány-ellenőrzési Szövetség (The Association of American Feed Control Officials-AAFCO) szabályozza a társállat takarmányipart, és pontosan meghatározta a kutyák tápanyagszükségletét. Ezeket a szükségleteket évente nyilvánosságra hozza az AFCO kézikönyvben. Csak azok a tápok láthatóak el azzal a „teljes értékű és kiegyensúlyozott” (“complete and balanced”) jelöléssel, amelyek megfelelnek az AAFCO által felállított szigorú követelményeknek.

Következtetés

Kiváló minőségű, teljes értékű és kiegyensúlyozott táp kiegészítése különböző vitaminokkal, ásványi anyagokkal, vagy egyéb étellel szükségtelen és felboríthatja a kutya kényes egyensúlyban lévő ásványi anyag egyensúlyát. (Forrás: Eukanuba.hu)

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: