HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Táplálás a tenyésztői időszak alatt

A tenyésztői munka legizgalmasabb és legmeghatározóbb időszaka a tenyésztési szezon. A sikeres tenyésztési program célja:egészséges kölykök nevelése, a szuka egészségének megőrzése mellett. A kutya tenyésztésének sikerét befolyásoló faktorok: a) fajta, b) életkor/vemhességek száma, c) megtermékenyítés módja, d) táplálék. A tenyésztés sikerét mind a kan , mind a szuka táplálása alapvetően befolyásolja: azt javíthatja, de meg is hiúsíthatja.

A tenyészállat táplálása nem a fedeztetéssel kezdődik. A tenyésztés előfeltétele a megfelelő testfelépítésű és kondíciójú egészséges felnőtt kutya nevelése. Ehhez a tenyésztésre kiválaszott állatok megfelelő táplálása már kölyökkortól fontos. A növendék korában hibásan etetett, táplálási hibák következtében megbetegedett állatok tenyésztése nem lehet sikeres. (elhízás, csont-ízületi betegségek, stb.) Fontos a tenyésztés kezdetére a megfelelő ún. tenyészkondíció elérése is. Az alul és túltáplált állatok tenyésztése, vemhessége és ellése is kockázatosabb és nehezebb.

A tenyésztésre kiválasztott szukát fel kell készíteni a tenyésztési ciklusra. A szuka ideális tenyészkondíciója biztosíthatja a megfelelő fogamzást, vemhességet, sikeres ellést és szoptatást. Ezért a fedeztetés előtt ellenőrizni, és – szükség esetén – a táplálék változtatásával felkészíteni kell a szukát (és a kant is) a rá váró feladatra. A túlsúlyos szukák esetében óvatos diétára van szükség, (ezt azonban nem szabad drasztikusan , a fedeztetés előtt gyorsan, intenzív fogyókúrával elérni, mert az a fogamzás rovására mehet), a sovány szukáknál pedig a kondícó javítására lehet szükség. A várható fedeztetés előtt két héttel jó minőségű, állati fehérjében gazdagabb (30 %), mérsékelt zsírtartalmú (20)% táplálékra kell állítani a szukát. Kifejezetten erre a célra kiváló minőségű tápok kaphatók.

A fedeztetés időszakában (a tüzelés első jeleitől a fedeztetés utáni napig) a táplálék minőségének javítása mellett az energiabevitel max. 5-10 %-os emelésével elősegíthetjük a fogamzás sikerességét (flussing). Nem szabad azonban vesebetegségben szenvedő, továbbá elhízott, kistesű, nagy alomszámú fajtáknál adagot emelni.

A tenyésztési időszak során a szukának a táplálékból kell fedeznie saját létfenntartó szükséglete mellett a reproduktív szövetek (méh, tejmirigyek), valamint a magzat testének felépítését, később pedig a szoptatás során a termelt anyatejhez szükséges tápanyagokat és energiát. Abban az esetben, ha a szuka kondíciója a tenyésztésbe vételkor alacsonyabb az ideálisnál, akkor a megfelelő táplálék felvételével sem lesz képes testsúlyát megőrizni, továbbá fedezni a megnövekedett tápanyag és energiaigényt, ami a szuka kondíciójának romlásához, súlyos lesoványodáshoz is vezethet. A túlsúlyos szukák pedig nehezebben vemhesülnek, és nagyobb kockázatú lesz a vemhesség, valamint az ellés is nehezebb lehet számukra. Ha a szuka tenyészkondíciója fedeztetéskor megfelelő (100%), akkor a testsúlya a vemhesség 7. hetére kb ötödével növekedik (120%), majd a szoptatás első hetére visszatér a vemhesség előttire (100 %), és az elválasztás idején kb. 20% –kal lesz a tenyésztésbe vételi testsúlya alatt (80%). Abban az esetben, ha testsúlya már fedeztetéskor, a tenyésztési ciklus indulásakor alatta van a fajtára jellemző kívánatosnak (80%), akkor elválasztáskor akár az optimális tenyészkondíció 60% -ára is lecsökkenhet a testsúlya. A szuka védelmében tehát rendkívül fontos a megfelelő kondíció elérése vemhesítés idejére.

A vemhesség első szakaszában a szuka tápanyag és energia igénye nem tér el számottevő mértékben a korábbi, vemhesség előtti fenntartó igényétől. A hormonális változások hatására azonban étvágya fokozatosan nő, aktivitása csökken, ezért ilyenkor megnő az elhízás kockázata. A vemhesség során kialakuló túlsúly mind a szukára, mind a kölykökre veszélyt jelent, ilyenkor tehát a tenyésztőnek fokozottan oda kell figyelni a kutya kondíciójának ellenőrzésére. A vemhesség első hat hetében a -vemhesség elötti- fenntartó mennyiség etetése javasolt.

A vemhesség 6. hetétől, (42. nap) a magzatok erőteljes növekedésnek indulnak, ilyenkor indul meg az emlők fejlődése is, ehhez kell tehát igazítani a szuka táplálékának mennyiségét is. Az utolsó három hétben az eredeti fenntartó adag 150%-át adjuk a szukának. A vemhesség utolsó időszakában a napi adagot több, kisebb részben adjuk a kutyának. A tenyésszuka optimális tápláléka az a tápanyag és energia mennyiség, mely a szuka testfenntartását, az anyai reproduktiv szövetek felépítését és a magzatok igényét biztosítja.

A szuka számára elegendő az a tápanyag mennyiség, mely lehetővé teszi a szuka számára, hogy a fajta jellemzőit teljesítse. Ez nem feltétlen jelenti azt, hogy teljes vemhesség igényét biztosítja, de nem akadályozza a szaporodást. A szuka alultáplásának következményei: az alomszám és a születési súly csökken, az újszülöttkori elhullás megnő, a tejtermelés csökken, rosszabb lesz az immunválasz, a fertilitás csökken, továbbá súlycsökkenés, szőrhullás jelentkezhet. A szuka túltáplálásának következményei: az ovulációs ráta romlása, a fertilitás csökkenése, csendes ivarzás, megnyúlt ivarzások közötti időszak, tüzelés elmaradása, alomszám csökkenés.

A szukával etetett táplálék fehérjetartalma befolyásolja az alomszámot, a kölykök születési súlyát és elválasztáskori testsúlyát is. (a kutyák minimális fenntartó – tehát nem vemhességi- fehérjeigénye: 22 % ). A tenyésztési időszakban a szukáknak javasolt fehérjetartalom: 30%. Fehérjehiányesetén : kölykök születési súlya csökken, – az újszülöttkori elhullás nő, neonatális immunitás csökken.

A szuka táplálékának zsírsavtartalma is meghatározó a tenyésztés sikerességére: az esszenciális – létfontosságú – zsírsavak hiánya a táplálékban hátrányosan befolyásolja a kölykök fejlődését. Az omega zsírsavak – több más mellett – a sejtfalak építőelemei. A szuka táplálékának zsírsavtartalma befolyásolja az alomszámot, a halvaszületések számát, a kölykök súlyát. Az ideális omega 6: 3 zsírsav arány : 5-10:1 esetén nő az alomszám és csökken a halvaszületések száma.

Kiemelkedő jelentősége van a zsírsavak közül a dokozahexaénsavnak (DHA) a kölykök idegrendszeri fejlődésében. A DHA az idegsejtek falában nagy mennyiségben előforduló zsírsav. A vemhesség során az anya szervezetéből és a szoptatás során az anyatejből jutnak hozzá a kölykök. Kutatások igazolják, hogy a DHA kiegészítést kapott szukák kölykeinek jobbak a tanulási képességei, mind azoké a kölyköké, melynek anyjuk nem kapott ilyen kiegészítést. A vemhes szukának készült minőségi tápok ezért tartalmaznak DHA-t.

Szénhidráthiányos táplálás esetén nő a halvaszületettek száma, kicsi lesz a születési súly, a vemhesség utolsó heteiben vemhességi hypoglikémia (alacsony vércukorszint) alakulhat ki kevés szénhidrátot tartalmazó táp etetése és alultápláltság következtében. Cink hiánya esetén nő a magzati felszívódás, csökken az alomszám, vas, B6-vitamin- és biotinhiánynál az immunválasz, a vakcinázhatóság csökken, a rézhiány fakó, szürkés szőrt eredményez, a jódhiány veleszületett golyvát okoz, a káliumhiány pedig fokozott izomtónust. Az A-vitamintúladagolás (hypervitaminosis) alomszám csökkenést, veleszületett genetikai rendellenességeket, a D-vitamin túladagolás pedig a lágy szövetek elmeszesedését okozza. Súlyos kálciumhiányos görcsök jelentkezhetnek a szoptatás csúcsán (2-4 hét).

Az ellést követően az első hét után gyorsan nő a tejtermelés, a 3-4. héten éri el a csúcsát, ekkor egy 20-25 kg-os kutya tejtermelése kb. 1 liter. Ennek megfelelően kell növelni a szuka táplálékának mennyiségét is. A szoptatás második hetétől a – fedeztetés elötti – fenntartó adag 200 %-át, majd a szoptatás 3-6 hetében az eredeti (vemhesség előtti) fenntartó adag 300 %-át etessük a szukával. A szoptatás 6. hetétől csökkentsük a szuka táplálékát fokozatosan a választásig az eredeti fenntartó adag 125 % – ára.

Az ellés utáni első tej az ún. föcstej, mely tartalmazza a kiskutyák számára létfontosságú ellenanyagokat, melyből a születés utáni első 24 órában tudja a legtöbbet felvenni. Az anyatej összetétele később megváltozik, az ellenanyagokból egyre kevesebb szívódik fel, ezért rendkívűl fontos az első napi szopás. A következő napokban a kölykök egyre többet szopnak, ennek megfelelően a szuka tejtermelése is egyre fokozódik. A szukatej összetétele: fehérje: 7,5 % zsír: 9,5%. Ez lényegesen eltér a tehéntejtől (fehérje: 3,3, zsír 3,5%, de más a kálcium, foszfor, stb. tartalma is) ezért ez nem alkalmas a kölykök – esetleg szükséges – mesterséges felnevelésére. Az árva vagy a szuka által nem szoptatott kölykök mesterséges táplálására ma már sokféle kutyatejpor készítmény kapható, mellyel az első három hét táplálása megoldható.

A kölykök három hetes korától pedig már elkezdhető a szilárd táplálékkal etetésük. A szoptatás mellett is, a szuka tejtermelésének csökkenésével párhuzamosan a kölykök egyre több szilárd táplálékot fogyasztanak. Erre kizárólag a kifejezetten a kölykök korai, elválasztáskori táplálására készített tápot etessünk. A kiskutyák házi kosztjának – megfelelő összetételű – összeállítása nagyon nehéz, kockázatos, gyakran eredményez súlyos, akár végzetes kimenetelű hasmenést, ezért nem érdemes kísérletezni vele. Az elválasztáskori hasmenés azonnali állatorvosi kezelést igénylő állapot. A kiskutyák teljes elválasztása kb. a 8. héten történik meg. Erre az időre már hozzászoktak a szilárd táplálékhoz, ez képezi a fő tápanyag- és energiaforrásukat, a szoptatás már csak kiegészítés. A fokozatos átállás ezért már nem okoz emésztési zavarokat, hasmenést. A kölyök és növendék korban célszerű az életkoruknak és fajtájukak, nagyságuknak megfelelő kölyöktápok etetése, mivel ezek összetételét pontosan a növekedés igényének megfelelően állították össze. (Forrás: eukanuba.hu)

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: