HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kutyák húgykövessége és a diéta

A húgyutakban képződő szilárd alakzatokat húgyköveknek, urolitheknek nevezzük. A kövek mérete, alakja, színe, összetétele különböző lehet. Kialakulhatnak a vesékben, a húgyvezetékekben, a húgyhólyagban vagy a húgycsőben is. Méretük és helyeződésük szerint különböző súlyosságú tüneteket okozhatnak, akár életveszélyes állapothoz is vezethetnek. A kövek kialakulásának sokféle oka lehet. A húgykövesség nem betegség, hanem valamely kórforma tünete, következménye.

Egyre gyakrabban kerül diagnosztizálásra a húgykövesség kutyákban. A húgykövek felfedezése főleg képalkotó eljárásokkal: RTG vagy ultrahang vizsgálattal történik, jellegzetes tünetek jelentkezésekor vagy akár vizsgálati mellékleletként. A gyógykezelést a kő összetételének ismeretében határozzuk meg, a különböző összetételű kövek eltérő kezelést igényelnek. A húgykő laboratóriumi vizsgálata a gyógykezelés sikeressége érdekében tehát elengedhetetlen. Kutyákban leggyakrabban, -az esetek 50 % – ában struvit, 25 % – ában oxalát, 25 %-ában purin ill cisztin kövek fordulnak elő.

A húgykövek a vizelet oldatban lévő alkotórészeiből kristályosodnak ki, típusukat a vizelet összetétele határozza meg. Attól függően, hogy mely kőalkotók halmozódnak fel a vizeletben, függ a kő összetétele és a gyógykezelés módja is.

A leggyakoribb a struvit kő: magnézium – ammónium-foszfát összetételű, a kő kristályosodását gyulladásos folyamatok indítják el. Baktériumos fertőzés során a baktériumok által termelt anyagok módosítják a vizelet kémhatását, lúgos irányba tolják el. A struvit kő összetevői savas vizeletben oldódnak, lúgos vizeletben viszont kicsapódnak. Igy a baktériumok tevékenységének hatására lúgos irányba módosult vizelet kémhatás indítja el a kő képződését. Ennek értelmében tehát a struvit kő kezelésének alapja a megfelelő gyulladáscsökkentő, antibiotikumos kezelés, valamint a kő gyógyszeres – vizeletsavanyítókkal történő – oldása vagy szükség szerint műtéti eltávolítása.

Az oxalát kövek – kálcium oxalát- általában anyagcsere betegségek vagy civilizációs ártalmak miatt alakulnak ki. Az oxalát kövek, a struvittal ellentétben – a savas környezetben csapódnak ki. Az oxálsav a vizelet természetes alkotórésze, így abban az esetben, ha megemelkedik a vizelet kálciumtartalma, akkor egy adott koncentráció felett megkezdődik az oxalát kő kiválása. Hajlamosítanak oxalát kő képződésre egyes tartási hibák, pld. a ritkán sétáltatott kutya, mivel ritkán van lehetősége vizelet ürítésre, ezért hosszabb időn át pang a vizelet a húgyhólyagjában, vagy ha keveset iszik, koncentráltabb vizelet alakul ki. Az oxalát kövek nem oldhatók gyógyszeresen, ezért szükség szerint műtéti eltávolításuk lehetséges, továbbá a kiváltó okok megszüntetése. Fentiek alapján érthető, hogy a kő összetételének ismerete nélkül, helytelenül elkezdett vizeletsavanyítás, akár oxalát kő képződéshez is vezethet.

A purin húgykövesség hátterében anyagcserebetegségek állnak, melynek során a követ alkotó húgysav felhalmozódik a vizeletben. Ilyen lehet a máj működési zavara, mivel itt zajlik a húgysav lebomlása, ami májbetegségek esetén zavart szenved, ezért megemelkedik a húgysav mennyisége. Ismert egyes fajtákban a purin kő gyakoribb megjelenése is, pld. dalmaták, orosz fekete terrierek. A purin kövesség kezelése során fel kell deríteni a kiváltó-, alapbetegséget, továbbá – nem savasító- kőoldó és fehérjeszegény diéta javasolt.

A cisztin kövesség hátterében szintén anyagcserezavarok állnak, melynek következtében felszaporodik a cisztin a vizeletben. Ebben az esetben lúgosító kőoldó diéta, a fehérjebevitel és a cisztin koncentráció csökkentése szükséges.

A felsoroltakon kivül kisebb számban többféle más összetételű kő is képződhet a húgyutakban.

A terápia mindig a kő összetételének megállapításával kezdődik. Ennek ismeretében lehet következtetni a kiváltó okokra és annak tudatában határozható meg a gyógykezelés. Ez mindig a kő eltávolítását, az alapbetegség kezelését, és a kiújulás megelőzését jelenti. A kezelés támogatásában, és a megelőzésben van szerepe a helyesen beállított diétának. A húgykövesség diétájában fontos az összetevők mennyiségének csökkentése, pld. fehérjebevitel korlátozása, vizelet koncentrációjának csökkentése, a bőséges ivóvíz biztosítása, a vizelet kémhatásának beállítása. Az állandó kontroll és a tartási körülmények javítása is elengedhetetlen. (Forrás: Eukanuba.hu)

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: