HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kutya-macskatápok: Melyik a legjobb?

A gazdák mindig jót akarnak kedvenceiknek, ezért etetésükre is a legjobb tápot szeretnék kiválasztani. Azt eldönteni azonban, hogy melyik a legjobb, nem is olyan egyszerű. A TV, a rádió, az újságok vég nélkül ontják a hirdetéseket, melyek igyekeznek meggyőzni bennünket arról, hogy az adott cég tápja a legtökéletesebb, a legegészségesebb, és természetesen attól lesz az állat a legvidámabb, a legboldogabb, a legnagyobb, a legellenállóbb. De mi is az igazság? Nehéz a döntés, főleg, ha az állat gazdája nem képzett dietetikus, nem táplálkozásszakértő, nem állatorvos, nem tanult évekig takarmányozástant. Így a kutya és macska tulajdonosok általában nem szakmai szempontok alapján döntenek.

A legtöbbet hirdetett tápok neve ugrik be a vásárláskor, a szupermarketek polcain legnagyobb mennyiségben kipakolt tápokat veszik le, gyakran a legolcsóbb zsákok kelnek el leghamarabb. A gazdák érzelmeire hatni is kifizetődő, egy egy fajta képe a zsákon, jelentősen növeli egy táp népszerőségét az adott fajta tartóinak körében, sokszor a beltartalomtól függetlenül!

A gazdák egy része azonban -szerencsére- tanácsot kér az állatorvostól. Az állatorvosok pedig már inkább szakmai érvek alapján javasolnak tápot, mert különbséget tesznek a reklám és a szakmai érvek között, tudják mi a jelentősége az olcsóbb és drágább tápok beltartalmi értékei közötti eltéréseknek, és a reklámok érzelmeket manipuláló hatása sem befolyásolja szakmai véleményüket.

Milyen szempontok alapján érdemes tápot választani? Melyek a lényeges szempontok?

Az állattartók számára sokszor az első és egyik legfontosabb szempont az ár, ezenkívül fontos, hogy szeresse az állat a táp ízét, a gazda számára kellemes legyen a táp illata. A figyelmesebb gazdák estleg megnézik még a fehérjetartalmat, befolyásolja a döntésüket a csomagolás, a reklámok. A különböző tápok árának összehasonlításakor a leggyakoribb tévedés általában az, amikor a zsákok árát hasonlítják össze. Az egyik zsák 15kg tápot tartalmaz a másik többet vagy kevesebbet. Az is megtévesztő lehet, ha a táp kilogrammonkénti árát hasonlitják össze: hiszen ugyanannak a kutyának, macskának az egyik tápból többet a másikból kevesebbet kell megennie ahhoz, hogy napi tápanyag és energia igényét kielégítse.

Ezért mindig a napi etetési költségeket kell összehasonlitani! A drágább tápokból általában kevesebbet kell etetni, tehát a zsák tovább tart, mint az olcsóbbakból. Lehet, hogy egyszerre többet kell fizetni, de később kell újabb zsákot venni. A drágább tápokokat az állatok jobban hasznosítják mint a silányabb összetételű, olcsóbbakat.

Fontos megnézni a napi etetendő adag mennyiségét is. Főleg nagytestű kutyáknál kell figyelni arra, hogy a túlságosan telt gyomor estén nagyobbb a gyomor csavarodásának veszélye, ami végzetes lehet. A munka és verseny kutyáknál sem mindegy mekkora súlyú táppal terheljük meg a gyomrukat, verseny kutyáknál mekkora plussz súlyt visznek magukkal. A csomagoláson található etetési útmutatón a napi adagok ellenőrizhetők és összehasonlíthatók. Az ár vizsgálatánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a táp milyen alapanyagokból készült. A kutyák macskák ragadozó állatok, nem növényevők. Állati eredetű fehérjékre van szükségük! Az állati eredetű fehérjeforrások (baromfi, bárány, hal, stb. ) pedig drágábbak, mint a növényi eredetűek, mint pld. szója, stb.

Az alapanyagok minősége is befolyásolja az árat: a jobb minőségű összetevők drágábbak. A tiszta, friss, csirkehús drágább, mint a húsipari melléktermékek, a toll, a csont, belsőségek. A kutyáknak, macskáknak állati fehérje (hús) alapú tápra van szükségük, ezért a tápválasztásnál az összetevőket mindig érdemes megnézni. A csomagoláson az összetevők között elsőként feltüntetett alapanyagból van a legtöbb, tehát hús alapú a táp, ha az összetevők listájában első helyen valamely állati eredetű összetevőt tüntetnek fel pld. csirke, bárány, hal.

Megtévesztő lehet az összetétel is. Ez a csomagoláson azt mutatja, hogy az egyes tápanyagokból összesen milyen mennyiségeket tartalmaz a táp, de az alapanyagok forrásától függetlenül: tehát pld. megadja a fehérjetartalmat, de azt nem mutatja, hogy az állati vagy növényi eredetű fehérje.

A tulajdonosok általában jobban szeretik a konzerveket, mint a száraz tápokat, sokszor az állatok is szívesebben eszik ezeket.Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a száraz tápok összetétele stabilabb, kevésbé romlandóak, felbontás után is hosszabb ideig elállnak, az állatok pedig szoktatás után ugyanolyan szívesen eszik, mint a konzerveket.

Sok gazda szerint fontos az állatok számára naponta változatos, mindig más táplálékot biztosítani. Valójában azonban, az állandóság fontosabb, hiszen ha naponta változtatjuk a tápot, azzal jobban terheljük az emésztőrendszert.

Az állat gazdája számára fontos szempont az is, hogy a tápnak milyen az íze , szereti-e az állat, szívesen fogyasztja vagy sem. Nem lehet azonban az íz az elsődleges választási szempont. A gyerekek is jobban szeretik a csokoládét mint a tejet, mégis a tej az egészségesebb számukra. Az állatok néhány napos szoktatás után megszokják az új ízt. Tudni kell, hogy -ugyanúgy mint a humán élelmiszereknél- a tápok íze különböző ízjavító adalékokkal fokozható, így akár a gyengébb minőségű tápok is könnyen ízletessé tehetők pld. konyhasó vagy zsír hozzáadásával, de valóban szüksége van erre az állatnak?

A táp akkor jó, ha az állat mindenkori, aktuális, tápanaygigényét minél jobban kielégíti. A tápanyagigényt pedig az állat nagysága (testmérete) kora , (életszakaszok) és életmódja (aktiv, vemhes, kövér,stb.) határozza meg. Azonban minden méretre, minden életkorra, a különböző életmódokra külön tápot készíteni nagyon drága, de mégis kell, hiszen más a tápanyagok iránti igénye egy növendék, egy aktiv felnőtt egy idősődő felnőtt vagy egy idős állatnak. Minden életkoron belül is más az ígénye egy kis , vagy közepes , vagy egy nagytestű kutyának , és természetesen a kutyák, macskák mindegyikének más és más az életmódja is: lehet elhízott vagy vemhes, munka kutya, stb. Ennek a sokféle szempontnak a kielégítésére szolgáló tápsort nagyon kevés tápgyártó cég képes elkészíteni hiszen ennyiféle táp gyártása bonyolult, folyamatos kutatást igényel, s mindez nagyon drága.

Érdemes azt is nézni a táp kiválasztásánál, hogy -az tápanyag és energia igény kielégítése mellett -milyen egyébb újdonságokat , előnyöket nyújt. Ilyen lehet pld. ha a táp tartalmazza a mostanában oly sokat kutatott, a halolajban előforduló egyik zsírsavat: a DHA-t, mely jótékonyan hat a gyerekek és kölyök kutyák intelligenciájára , tanulási képességeikre.

A fentiek alapján tehát tápválasztásnál a következő szempontokat érdemes figyelembe venni:

1 .Napi etetési költséget hasonlitsuk össze
– NE a zsák árát, vagy a táp kilógrammonkénti árát!

2. Napi adag : – a kisebb napi etetendő mennyiséget részesítsük előnyben
-a gyomorcsavar megelőzése és
-a kisebb napi etetési költség érdekében!

3. Összetvők : a csomagoláson
– az első helyen állati eredetű (csirke, bárány, hal) fehérje alapanyag szereplejen!

4. Életkor-testméret- életmód: melyik cég biztosít teljes tápsort
– külön tápot 4 életszakaszra : növendék -aktiv felnőtt- érett felnőtt-idős kutyák számára
– a különbőző méretű : kis – közepes -nagytestű kutyák számára,
-a különböző életmódú , elhízott, vemhes, aktív, lusta, kutyák macskák számára !

5. Csomagolás:

A rajta feltüntetett érdemi információkat, (összetevők, összetétel, napi adag, életkor, méret, életmód)

NE pedig az érzelmekre ható képeket pld. saját kutyánk fajtájának képét- keressük!!!!

Soha NE a reklámok, érzelmi hatások, mintacsomagok kóstoltatása alapján, hanem mindig kizárólag az állat érdekeinek figyelembevételével és reális költségszámítások alapján döntsünk! (Forrás: Eukanuba.hu)

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: