HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Ivartalanított kutya táplálása

Az ivartalanítás gyakran ajánlott beavatkozás az állatorvosok részéről a gazdáknak, nekik azonban sokszor vannak fenntartásaik, félelmeik a műtéttel és annak következményeivel kapcsolatban, pedig a nem tenyésztésre tartott állatok esetében ez hasznos mind a kutya, mind a gazdája számára.

Nézzük melyek a legföbb érvék és ellenérvek. Az ivartalanítás fő célja a nem kívánatos kiskutyák megelőzése, a gazdátlan vagy menhelyen élő kutyák számának a csökkentése, az ivarzás kisérőjelenségeinek, a nemhez kötött -zavaró- viselkedés megszüntetése. A tüzelő szukák esetében a kanok távoltartása, a lakás, a bútorok tisztaságának megőrzése, kanoknál az agresszív viselkedés és a kellemetlen szexuális magatartásformák csökkentése vagy megszüntetése érhető el az ivartalanitással.

Fontos tudni, hogy több betegség kockázata is csökkenthető az ivartalanítással. Az emlődaganatok előfordulása alacsonyabb az időben ivartalanított kutyákban. Értelemszerűen megszűnik a gennyes méhgyulladás esélye, ami idősebb kutyákban nem ritka, és az ilyenkor életmentő -petefészek és méheltávolitás- műtét kockázata lényegesen nagyobb, mint egy fiatal, egészséges állaton elvégzett megelőző beavatkozás. Ivartalanítás után nem fenyeget többet a petefészek és méhdaganatok veszélye sem. Az ivarzáskor előforduló hüvelyelőesés általában műtéti megoldást igényel. Az ivartalanított kanokban a gyakori heredaganat megelőzhető és a prosztata egyes betegségeire is jótékony hatású.

Nem szabad azonban a műtét kockázatait sem figyelmen kívül hagyni. Mint minden műtétnek, altatással járó beavatkozásnak vannak veszélyei, amiről az operáció elött az állatorvos tájékozatást ad, illetve az esetleges rizikófaktorokat kiszűri. Egy megfelelően felszerelt állatorvosi rendelőben az állatorvos által elvégzett műtét kockázata csekély, fiatal korban a sebgyógyulás is gyors, a felépülés általában nem viseli meg túlságosan az állatot. Aggályos esetben a gyógyszeres ivartalanítás is megoldás lehet, ennek eldöntése azonban elsődlegesen az állatorvos feladata.Meg kell emliteni azt is, hogy néhány esetben a beavatkozás következtében vizeletmegtartási zavar alakulhat ki.

Gyakori tévhit a gazdák körében, miszerint az ivartalanítás elött legalább egyszer hagyni kell a kutyát elleni, ennek azonban semmi alapja. Célszerű fiatalkorban, még az első ivarzást megelőzően, túlesni a műtéten.

Az ivartalanítástól félő tulajdonosok ellenérvként szokták említeni a műtét következményeképpen a magatartás megváltozását, és az elhízást. A kutya azonban nem lesz boldogtalanabb attól, hogy nem ismeri meg az anyaság, apaság örömét, és nem csökken a játékossága, mozgékonysága sem.

Az tény, hogy energiaigénye csökken, de az ennek tudatában módosított etetéssel az elhízás elkerülhető. Az egész nap lakásban tartott kutyát sem etetjük a kemény fizikai megterhelésnek kitett munkakutyák részére készített nagy energia és tápanyagtartalmú táplálékkal. Ha tisztában vagyunk az elhízás veszélyével, akkor azt meg is tudjuk előzni kellő odafigyeléssel, megfelelő táplálékkal, szükség esetén szakember segítségével. Számos, kifejezetten az ivartalanitott kutyák részére gyártott, kiváló minőségű táp kapható. Ezek általában csak szakboltokban és állatorvosi rendelőkben vásárolhatóak meg. Érdemes tehát az állatorvos segítségét kérni már rögtön a műtét után, az elhízás megelőzése érdekében, a helyes tápláék kiválasztásában is. Ha pedig mégis túlsúlyossá vált a kutya, akkor a fogyókúra beálításához kérjünk állatorvosi segítséget.

A hatékony és biztonságos fogyókúra célja a zsírdepók csökkentése, az izom tömegének fenntartása, sőt növelése, a szervezet egészségének fenntartása mellett. Meg kell határozni a napi kalória és tápanyagbevitelt, célszerűen a napi etetendő diétás táp adagját. Meg kell állapodni a család minden tagjának a fogyókúra szabályairól, ne etessék titokban, asztal alatt, ne kapjon jutalomfalatot, stb. Rendszeresen ellenőrizzük a kutya súlyát otthon –hetente- és az állatorvosi rendelőben –kéthetente, és szükség szerint módosítsunk az adagokon. Meg kell határozni a rendszeres mozgást, a kutya – és gazdája– állapotának megfelelően.

A kívánt súly eléréséhez sikeresen leadott kilók visszaszedése állatok esetében sokkal gyakoribb még diétás étrend mellett is. Fogyás után az alacsony zsírtartalmú fenntartó tápok („Light” tápok, Daily Care tápok) etetése segíthet csökkenteni ennek veszélyét.

Az ideális súlycsökkentő táp fő jellemzői: a,csökkentett zsírtartalom a kalória bevitel csökkentésére, b,az alacsony vércukorszintet eredményező szénhidrátok, pld. árpa, cirok, melyek csökkentik az energiaraktározás mértékét, ezáltal az elhízást és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, c,állati eredetű fehérjeforrás az izomtömeg megőrzése érdekében a súlycsökkenés során, d,a prebiotikus rostok – pld. cukorrépapép- optimális (nem túl sok) mennyisége. A megnövelt rostmennyiség ugyanis csökkentheti az emészthetőséget, igy az állat nem juthat hozzá a szükséges tápanyagokhoz, fehérjékhez, vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, e,az L-karnitin egy vitaminszerű anyag, mely segíti a zsírsavak energiává való átalakulását, a zsírégetést.

Összeségében tehát elmondható, hogy a kutyán megfelelő korban, szakszerűen elvégzett ivartalanítás számos előnnyel jár mind a kutya, mind gazdája számára. tehát, a fiatal korban történő ivartalanítással a kutyák és macskák számos komoly szülészeti jellegű betegsége megelőzhető, illetve kialakulásának esélye jelentősen csökkenthető.

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: