HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Hasmenés és diéta

Ha kedvencünknél hasmenéses tünetekkel szembesülünk, azonnal diétára fogjuk. Mindenkinek megvan a saját receptje a tünetek kezelésére. Valójában az a kérdés melyik táplálék összetevő is az, ami segít a tünetek enyhítésében? A legfontosabb mindenekelött a helyzet súlyosságának megítélése, elfekvő, lázas súlyos általános tünetek esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz. Érdemes átgondolni, milyen előzményekről tudunk, melyek a hasmenéshez vezethettek? Sokszor elég egy hirtelen, átmenet nélküli tápváltás is amivel felborítjuk a normál bélflórát, emésztési zavarokat, sőt akár egyes kórokozók elszaporodását is kiválthatjuk, ami hasmenéshez vezethet. Ebben az jótékony hatású lehet a megfelelő prebiotikum tartalmú, diéta, valamint a bélflóra helyreállítása érdekében a probiotikumok adagolása, és fontos gondoskodni a hasmenés csillapításról, valamint a folyadékpótlásról.

Sokat hallhatunk a prebiotikumokról és probiotikumokról, amelyek segítenek megőrzni az emésztőcsatorna egészségét, de vajon pontosan mi is is a jelentőségük, milyen táplálék összetevők?

Ismerkedjünk meg a bélcsatornánkban élő mikrooganizmusokról és azok szerepéről. Tudott, hogy a bélcsatornában az emésztés – részben – emésztőenzimek segítségével zajlik. Az emésztőenzimek feladata az elfogyasztott táplálék feldolgozása, azaz, átalakítása, hogy alkalmassá váljon a bélfalon keresztül történő felszívódásra. A tápanyagok egy másik csoportját azonban nem az emésztőenzimjeink, hanem az emésztőcsatornában – főleg a vastagbélben- élő emésztőbaktériumok végzik. Ezek bontanak le egyes elfogyasztott tápanyagokat, teszik felszívódásra alkalmassá azokat. Ezek a baktériumok tehát hasznosak a gazdaszervezet számára, hiszen segítik az emésztést, miközben a baktériumok maguk is táplálékhoz jutnak. A gazdaszervezet és az emésztőbaktériumok tehát egyfajta társbérletben éldegélnek együtt, ahol a gazdaszervezet – pld. mi, vagy kutyánk, macskánk – szállítja a táplálékot a baktériumoknak, ők pedig ezért cserébe lebontják, így a gazdaszervezet hasznosítani azokat. Ezt az együttműködést zavarhatja meg a tápváltás, az emésztőbaktériumok hirtelen nem a megszokott tápanyagokat kapják, zavart szenved a megszokott emésztési folyamat.

A növényi táplálékok, pld. a rostok emésztése baktériumok segítségével zajlik. A baktériumok lebontják a rostokat, ennek során zsírsavakat termelnek, ezek a zsírsavak pedig a gazdaszervezet bélhámsejtjeinek jelentenek energiaforrást, táplálékot. A rostok elfogyasztásával tehát – a baktériumok segítségével – tápláljuk a bélhámsejteket, melytől azok erősebbekké, nagyobbakká válnak, ezáltal nő az ember, kutya, macska, stb.bélcsatornájának felszívó felülete, javul a felszívódás, jobban hasznosítja a gazdaszervezet a különböző más tápanyagokat is. Mindeközben a bélbaktériumok is táplálékhoz jutnak, ezért azok is elszaporodnak és így kiszorítják a bélbe bejutó kórokozó csírákat. A kórokozók ugyanis nem képesek az ilyen. úgynevezett prebiotikus rostokat hasznosítani. Ebben a folyamatban van szerepük a pro és prebiotikumoknak.

Probiotikum, a görög eredetű „pro bios” kifejezésből származik, melynek jelentése „az életért”. A probiotikumok tehát valamely oknál fogva az életet segítik, pontosabban az egészségünket támogatják. Konkrétan a PRObiotikumok: élő mikroorganizmusok, melyek képesek a gazdaszervezet bélcsatornájában megtelepedni, ott elszaporodni és jótékonyan befolyásolni a gazdaszervezet állapotát. Ilyenek pld. a Lactobacillus, Bifidobacterium fajok, tehát élő baktériumok. A PREbiotikumok pedig olyan tápanyagok, szerves vegyületek, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre azáltal, hogy szelektíven fokozzák egyes – probiotikus – baktériumfajok szaporodását. Ilyenek pld. az olyan rostok, melyek csak egyes – a gazdaszervezetben élő, hasznos – bélbaktériumok számára jelentenek táplálékot, a kórokozóknak nem. Azt is mondhatjuk, hogy a prebiotikumok a probiotikumok táplálékai. Azokat a készítményeket, melyek mind pro-, mind pedig prebiotikumokat tartalmaznak, szimbiotikumoknak nevezzük.

A prebiotikumok jelentőségét az adja, hogy míg a probiotikumok előállítása, adagolása, sértetlen állapotban a vastagbélbe juttatása nehéz, – továbbá a hatás kiváltása érdekében folyamatosan adagolni kell nagy számban a probiotikus baktériumfajokat, – addig a prebiotikumok etetése egyszerűbb, a bélcsatorna megfelelő helyére való eljuttatása könnyebb. Ellenállóbbak a szervezet emésztőenzimjeivel szemben, így a mindennapi táplálék alkotórészei lehetnek. Ilyenek a különböző prebiotikus rostokat tartalmazó növények, mint pld. hagyma, banán, cikória, fokhagyma, búza, csicsóka, póréhagyma, rozs, spárga, szója vagy pld. az emberi anyatej. A növényi alapanyagokból könnyen előállíthatók, egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott képviselőjük a fructooligoszacharidok.

A prebiotikumok szerepe a mindennapi táplálkozásban a következő: Vizsgálatok sora bizonyítja hogy a prebiotikumok fogyasztásával javul a bélcsatorna állapota, felszívó képessége. Segítik a különböző tápanyagok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok, sőt a vitaminok, ásványi anyagok, mikro és makroelemek felszívódását. Ugyannakor csökkentik a kórokozó baktériumok számát, hiszen az elszaporodó hasznos bélbaktériumok kiszorítják károsakat. Javítják a bél ellenállóképességét, segítik az immunrendszer működését. Több olyan krónikus hasmenéssel járó bélbetegség is ismert kutyáknál és macskáknál, melynek hátterében a bélflóra összetételének megváltozása, a jótékony baktériumok számának csökkenése és a kórokozók felszaporodása áll. Ezek a kórformák gyakran nem gyógyulnak, vagy -antibiotikumos kezelésre átmeneti javulás után – visszatérő hasmenéses tünetekkel járnak. Prebiotikumos kezelésre azonban gyakran javulnak, tünetmentessé válnak. A prebiotikumoknak fontos szerepük van az idős, beteg, legyengült állatok emésztésének javításában is. A prebiotikus rostok ma már több, kiváló minőségű kutya és macskatáp alapvető, mellékhatásoktól mentes, ugyanakkor jótékony hatású természetes összetevői. Igy megtalálhatók minden Eukanuba kutyatápban.

Érdemesebb tehát a hirtelen tápváltást és annak kellemetlen következményeit megelőzni, és a csomagok közé még egy zsák -prebiotikumot tartalmazó – tápot is betenni. Igy zavartalanabb lesz a nyaralás mindenki számára. (Forrás: Eukanuba.hu)

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: