HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Dietetikai hatás vagy diétás táp?

Mindennapi etetésre szolgáló (OTC) tápok

Mind több praktizáló állatorvos alkalmaz napi gyógyító munkája során „diétás” tápokat, ugyanakkor sokan idegenkednek a „normál” , azaz a mindennapi etetésre szolgáló (OTC) tápoktól, mondván: ez tápforgalmazás, nem a terápiás munka része. Ezt a helyzetet jól ismerve a tápgyártó cégek folyamatosan szélesítik diétás tápjaik sorát, újabb és újabb betegségek kezelésére szolgáló diétás tápokat készítenek, a kínálat folyamatos bővítésével igyekeznek meggyőzni a praktizáló állatorvosokat: az adott cégnek az állatorvosi diétás tápsora a legteljesebb, a legspeciálisabb, a legtöbb betegségre alkalmazható.

Diétás tápok

Ma már készülnek diétás tápok az ízületek, a gyomor-bélcsatorna, a vesék, a húgykövesség, az elhízás, a máj-, hasnyálmirigy-, szívbetegségek, a cukorbetegség, stb. kezelésére. Nem szabad azonban szem elől téveszteni:a diétával nem egy szervet, egy betegséget kezelünk, az állat egész szervezetére hatással van a táplálék. Az arthrosisos kutya egész életén át diétára szorul, de ízületeinek támogatása mellett a vércukorszintjének alcsonyan tartása is kedvező, de ugyanakkor az elhízott kutya akár fogköves is lehet. Hogyan is választhat az állatorvos tápot, ha pácinese elhízott, fogköves, öreg, legyengült az immunrendszere, rossz az emésztése? A sokféle szempontot egyszerre kell a tápláléknak kielégítenie.

A táplálék: mindennapi kezelés: prevenció és gyógyítás

A megfelelő diéta kiválasztásával bizonyos tünetek enyhíthetők, egyes betegségek akár meg is előzhetők. A táplálék kiválasztásával nagy hatást gyakorolunk a szervezetre. Minden nap, heteken, hónapokon, éveken át különböző (táp)anyagokat juttatunk a szervezetbe. A napi táplálékkal megelőzhetünk bizonyos betegségeket, azaz preventív kezelést érhetünk el vele, de ez nem feltétlenül része a diétás tápsornak.

Diéta a fogbetegségekre

Jó példa erre a fogbetegségek befolyásolása diétával. Nehéz szigorúan elkülöníteni a diétás és „normál” tápokat: hiszen hova sorolunk pld. egy „fog” tápot? Ismert, hogy a kutyák, macskák fogászati problémáinak jelentős részét a fogkövek következtében fellépő periodontális betegségek okozzák. Azt is tudjuk, hogy a fogköveket csak állatorvosi beavatkozás során lehet eltávolítani. A fogkövesség viszont megelőzhető, ha a fogakon naponta folyamatosan kialakuló lepedéket letisztitjuk, mielőtt az fogkővé alakul át. A lepedék – a fogkővel ellentétben-otthon is eltávolítható, pld. diétával, az emberi gyakorlathoz hasonlóan itt is a napi renszerességen van a hangsúly. Ha erre tápot akarunk használni, akkor az nem lehet egy terápiás tápsor része, nem lehet egy konkrét „fog” táp, hiszen erre az állatnak mindennap szüksége van, miközben napi tápanyagigényét is biztosítani kell, korának, méretének, egyéb szükségleteinek (vemhes, elhízott, sovány, aktív, idős, stb.) megfelelően.

A diétás és „normál” táp

A fenti példa alapján tehát egyértelmű, hogy a diétás és „normál” táp terápiás szempontból élesen nem különíthető el. Nem kizárólag a diétás tápoknak van terápiás hatása, és a „normál” OTC tápok nem csupán a napi energia és tápanyag igény kielégítésére szolgálnak. Azt kell mérlegelni: mi az adott táptól elvárt „ terápiás cél”: prevenció vagy terápia, a akut, vagy krónikus betegség kezelése, rövid távú estleg egy életen át tartó alkalmazás, milyen egyéb igényei, betegségei vannak az állatnak? Egyszerűbb, kényelmesebb lenne a diagnózis ismeretében egy táblázatból kinézni az adott betegséget orvosló diétás tápot, de ez lehetetlen.

Javasolt eledelek: keresse fel praxisunkat dietetikai tanácsadás céljából!

Hungarovet Állatkórház
1223 Budapest, Brassói utca 10/a
Tel: 1-362-2699
Tel : 70-637-0352
Honlap: www.hungarovetallatkorhaz.hu
E-mail: info@hungarovetrendelo.hu

Kategóriák: Dietetika

Kapcsolódó irások: