HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

A gégetájékra szorult labda sürgősségi esete kutyában

Egy nyolc éves Golden retriever kutyát hoztak be néhány nappal ezelött hozzám, az indianapolis sürgösségi praxisunkba (Airport Animal Emergency Center). A tulajdonos elmondása szerint a kutya – szokás szerint – egy gumilabdával játszott, a szájában volt, majd amikor egy másik tárgyat is a szájába vett, akkor ez a keményfalú, 6cm átméröjü gumilabda a toroktájékra szorult. A kutya fulladásos tüneteket mutatott, az alábbi videón ez jól látható.

Az ehhez hasonló esetek rendkivül veszélyesek, mert gyakran az állatok elhullásához vezetnek az ilyen esetekre nem eléggé felkészült állatorvosi praxisokban. Az alapvetö probléma ugyanis az, hogy ezek a tömör falú labdák szorosan a pharyngeális redök mögé, a laryngeális tájékra szorulnak. Az ilyesfajta labdák túlságosan kemények és csúszósak ahhoz, hogy egy fogóval vagy kézzel megragadjuk, eltávolitásuk igy sokszor lehetetlen. A kutya természetesen pánikba esik mindenféle manipulációtól, éppen ezért az ilyen esetek mindig szedálást, altatást igényelnek. A gond az, hogy amint a kutyát szedáljuk, a labda az ellazult gégefedő tájákra tapad és mint egy egyirányú szelep müködik: a kilégzett levegö hatására a labdát felemeli ugyan a gégefedőről, de belégzéskor a labdát visszaszivja és elzárja a levegö útját a légcsöbe. A páciens igen gyorsan elkékül, az óra elkezd ketyegni és csak 1-2 perced van arra, hogy megmentsd az állat életét. A legnagyobb gond az, hogy amikor kinyitod az állat száját, a toroktájék összeszorul, ami a labdát méginkább a légcsö irányába tolja. A pharyngeális redök pedig megakadályozzák azt, hogy a labdát csak úgy eltávolitsuk a toroktájékról. A kutya a szemünk láttára pusztulhat el, akár 2-3 szakképzett asszisztens segitsége mellett is, hogyha nincsen tapasztalatunk az ilyesfajta esetekkel kapcsolatban. Az alábbi képen az ilyen esetek anatómiáját szeretném bemutatni.

Az ilyesfajta esetekre a következőket javaslom:

1.) Mielött bealtatod az állatot, készülj fel előre minden eshetőségre:

  • ha van altatógéped, akkor az oxigént nyissad meg, esetleg a szedálás előtt adjál oxigént (maszk, O2 sátor)
  • készülj fel az esetleges légcsőmetszésre (nyird le a szőrt, készitsd elő a müszereket)
  • készitsd elö az össze lehetséges eszközöket, amelyekkel megragadhatod a labdát (fogók, dugóhúzó)
  • minnél több segédkezö álljon rendelkezésre, ez tényleg egy sürgösségi eset

2.) Szedálás Ketamin/Diazepam intravénás injekcióval

3.) Ne nyisd ki a kutya száját, mert az összeszoritja a torkot. Inkább tarts zárva a szájat, mert ez ellazitja a pharyngeális redőket. A kezeddel kivülről szoritsad meg a toroktájékot úgy, hogy a labdát előrefelé, rostrálisan nyomod. Póbáld meg ezt kb. 15 másodpercig. Sok esetben ezzel a módszerrel kimozditható az odaszorult labda.

4.) Hogyha ez a módszer nem vezet eredményre, akkor nyisd ki a szájat, tegyél egy megfelelő méretü evőkanalat a a labda és a pharyngeális redők közé, zárd be 90%-ban a szájat és szájüregből oldalt kilógó kanál nyelét megfogva a labdát kifelé mozditsad. Egyidejüleg az egyik segédkezö a kutya torkát kivülről szoritsa meg úgy, hogy a labdát előrefelé, rostrálisan tolja. Én ezzel a módszerrel távolitottam el ezt a labdát ebben az esetben.

5.) Hogyha ez a módszer sem vezet eredményre 2 percen belül, akkor tracheotomiát kell azonnal elvégezni. A tracheotomia gyógyul, a sziv és légzésmegállás (cardiopulomonary arrest) nem annyira.

Az alábbi képen ez az estem látható, miután kivettem a labdát a toroktájékról.

Az állatot intubáltuk, oxigént és dexamethasone sp injekciót adtunk. A kutya gyorsan rendbejött és egy óra múlva hazaküldtem. Másnap reggel hivtam a tulajdonost, minden rendben volt.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Esetbemutatók

Kapcsolódó irások: