HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Néhány mitosz a kisállat aneszteziológiában

Mitosz: A mütét alatti intravénás folyadék adása csak “hosszabb” beavatkozások során fontos.

Realitás:

A mütét elött szomjaztatás, a mütét alatti folyadékvesztés (a feltárt szövetek kiszáradása, a légzöszerveken át történö párolgás) , valamint a mütét utáni szomjaztatás következtében a szervezet folyadékvesztése jelentös lehet. Mivel az állat az ébredés után sokszor nem iszik egy darabig, ez további dehydrációhoz vezet, amely vérnyomáscsökkenéshez vezet. Az egyik legnagyobb altatási veszélyt a dehydráció és az altatószerek okozta vérnyomáscsökkenés okozza és ez független attól, hogy rövid vagy hosszú mütéti beavatkozásról van-e szó. Nagyon sok elhullás következett be teljesen egészséges állaton elvégzett, rövid idötartamú, rutin mütét során (pl. ivartalanitás, kis börsebek varrása, stb). Tapasztalataim szerint az altatási balesetek (halálesetek) túlnyomó többsége éppen az ilyen esetek (egészséges állat, rövid, rutin mütét) következik be, legalábbis itt az Egyesült Allamokban.

Miért van ez igy? Éppen emiatt a mitosz miatt, mert amig az egészséges állatokon végzett “rutin” mütéteknél nem tesz meg minden óvintézkedést sok állatorvos, addig egy idösebb állaton vagy egy komplikáltabb, hosszabb mütéti beavatkozás esetén az állatorvos jobban felkészül az altatásra és a monitorizálásra! Ez utóbbi esetekben már a mütét elött laborvizsgálatot végeznek, fájdalomcsillapitót adnak, beteszik az intravénás katétert és sokkal körültekintöbben választják ki a premedikációs-, indukciós,-és fenntartó szereket, gyakrabban intubálják a “komolyabb” mütéteken átesett vagy “rizikósabb” állatokat. Gondosabban végzik a höpótlást monitorizálást a mütét alatt, a höpótlásról is gondoskodnak és a mütét után is hosszabb ideig figyelik meg az állatot.

Miért? Azért, mert egy rizikós betegen elvégzett anesztezia utáni túlélés sikernek számit, mig egy rutin ovariohysterectomia mütét utáni felébredés természetesnek. Az altatási balesetek viszont -a fenntiek miatt- nem ezt az eredményt mutatják.Az altatás alatti hypotensió megelözésének és gyógykezelésének a legalapvetöbb eszköze a mütét elött és közben adott intravénásan adott folyadék. A hypotensió megelözésén és kezelésén túlmenöen az intravénásan adott folyadék további elönye az is, hogy: a mütétek utáni ébredést és az altatás elötti állapotba való visszatérést elösegiti, mert a hepatikus és a renális funkciókat támogatja, igy az altatószerek kiürülését felgyorsitja.

Mitosz:  A mütét elött 12 órával koplaltatni és szomjaztatni kell az állatot, hogy a gyomor üres legyen, nehogy a mütét közben hányás és azt követö aspiráció kövekezzen be.

Realitás:

  • A vizet sohasem szabad elvonni az állattól mütét elött.
  • Vizet a mütét után egy 1-2 órán belül fel kell kinálni az állatnak.
  • 4 hónaposnál fiatalabb kutyák és macskák etetése : a mütét elött 4 órával még egyenek, mert a mütét elötti hypoglycemia, majd az ezt követö hypothermia igen jelentös lehet.
  • 4 hónaposnál idösebb kutyák és macskák a mütét elött 12 órával még ehetnek.

Mitosz: Rutin és/vagy rövidebb mütéteknél nem kell intubálni az állatot.

Realitás:

Lehetöleg minden állatot intubálni kell, igy a laryngospasmus és az aspiráció veszélye megelözhetö. Az utóbbi évek kutatásai bebizonyitották, hogy a hosszabb mütétek (> 30 perc) során a legtöbb állatban egy gastric reflux, vagyis egy regurgitáció következik be, amely sok esetben, a nyelöcsöbe került gyomorsav miatt egy mütét utáni esophagitist okoz. Ennek megelözésére Metoclopramide (Reglan) injekciót ajánlanak, minden, 30 percnél tovább tartó mütét elött. A Metoclopramide az egy centrálisan ható antiemetikus, prokinetikus gyógyszer, amely a felsö gastrointestinális rendszerre hat. Ne adjuk epilepsziás állatoknak illetve a bélcsatornában lévö idegentest megléte esetén.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Aneszteziológia

Kapcsolódó irások: