HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Anesztézia előtti laborvizsgálatok jelentősége

Szükséges-e vagy nem az anesztézia elötti laborvizsgálat? Milyen vizsgálatok szükségesek és miért?

Ezekre a kérdésekre szeretnénk itt választ adni, de elöször szeretnénk megosztani az egyik humán orvos ( R. Kreisburg, MD ) véleményét a diagnózis megalkotásának müvészetéröl:

A diagnosztizálás művészete
“A megfelelő diagnózishoz jó döntésekre van szükség.
A jó döntésekhez meghozatalához megfelelő információ szükséges.
A megfelelő információk megszerzéséhez jó kérdéseket kell feltennünk.
A jó kérdések a klinikai szakértelem kulcsai.”

Szükséges-e és milyen esetekben szükséges az altatás elött laborvizsgálat?

Erröl a témáról megoszlanak a vélemények, mind a humán, mind pedig az állatorvosi vonalon..

A preaneszteziai laborvizsgálat elleni tábor érvei:.
1.) a laborvizsgálati költség megemeli az altatás/mütét árát
2.) az esetenként “emelkedett” laborértékek nem mindig jelentenek szervfunkció problémát, mert a “normális” laborértékek sokszor egyedenként is változnak .

A preaneszteziai laborvizsgálat melletti tábor érvei:
1.) Az anesztézia biztonságát megnöveli
A tanulmányok szerint, a rutin mütéti bevatkozásokra (ovariohysterectomia, kasztráció) érkezö, teljesen egészségesnek látszó állatok 10%-ában találhatóak rendellenességek a rutin vérvizsgálattal. Egy tanulmány azt igazolta, hogy a megkérdezett amerikai praxisokban, a rendellenes laboresetek egy részében a talált rendellenességek az anesztézia protokol megváltoztatását eredményezték, illetve az összes, egészségesnek látszó esetek 3%-ában a mütéti beavatkozás elhalasztását eredményezték.

2.) Az altatási rizikó iránti aggodalmat csökkenti az állatorvosban és a tulajdonosban
Az altatási baleseti (alacsony) százalékok nem érdeklik igazán a tulajdonosokat, hogyha az altatás alatti elhullás az Ö állatukon történt meg. Az állatorvos feladata, hogy a tulajdonost megnyugtassa, illetve ezeket a teszteket felajánlja, azokat részletesen elmagyarázza. A tulajdonos dönt persze arról, hogy lesz-e preaneszteziai laborvizsgálat vagy sem, de az állatorvos ne döntsön a tulajdonos helyett elöre. Ne felejtsük el azt a kijelentést, hogy “Az ismeretek hiányában a tulajdonos egyedül az ár alapján fog dönteni”. Hogyha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem akarja a laborvizsgálatokat, akkor erröl a döntésröl minden esetben célszerü aláirattatni egy nyilatkozatot.

3.) Az állat vérlabor alapértékeit (baseline values) segit meghatározni
A preaneszteziai vérvizsgálat általában az elsö alkalom, amikor az egészségesnek látszó állat vérét megvizsgáljuk. Mivel a “normális” laborértékek sokszor egyedenként is változnak, igy fontos lehet annál az illetö egyednél meghatározni annak az állatnak az alapértékeit. Hasznos dolog a laboreredmények másolatát odaadni a tulajdonosoknak, a megemelkedett vagy csökkent laboreredmények irásos magyarázatával együtt. Nagyon sok esetben ugyanis az történik, hogy a tulajdonosok egy jelentös része maga fogja kérni a következö vizit során, hogy ismét ellenörizzük a laborértékeket egy újabb vizsgálattal. Ez a megközelités elösegiti azt, hogy egy állat életében sokszor végezzük el a rutin laborteszteket és a kapott eredményekböl egy afféle trendet állapithatunk meg, amely bizonyos vese-, vagy májbetegségek korai elörejelzésében segithetnek a diagnosztának.

4.) Segit a Diagnosztikai Háromszög (Diagnostic Triangle) elvégzésében
Kórelözmény + Fizikális vizsgálat + Laborvizsgálatok= Diagnosztikai háromszög. A preaneszteziai vizsgálatok elfogadtatása a rutin sebészeti beavatkozások (ivartalanitás) elött is, nagyban elösegiti azt, hogy késöbb, valamilyen betegség esetén a tulajdonos jobban tisztában lesz azzal, hogy miért is fontos a vérvizsgálat és könnyebben meggyözhetö lesz arról, hogy a vérvizsgálat szükséges.

5.) Kötelezö preaneszteziai laborvizsgálatok
Sok amerikai állatorvosi praxisban, minden mütéti beavatkozást igénylö esetben, a mütét árában “benne van” a preaneszteziológiai laborvizsgálat, a mütét alatti intravénás infúzió adása, a pulsoxymeteres monitorizálás, valamint a mütét alatti vérnyomásmérés. A mütétet csak ilyen körülmények között hajlandóak elvégezni.

Milyen preaneszteziológiai laborvizsgálatokat célszerü elvégezni a házilaborban?

Sok praxisban csak a vér hematokritot és a BUN vizsgálatát végzik el, amelyek azonban nem adnak teljes képet és azt a (hamis) képzetet keltik a tulajdonosban, hogy az állatorvosi praxis mindent megtett a nem látható problémák kideritésére. Az alábbi táblázat egy olyan laborvizsgálati táblázatot mutat be, amelyet nagyon sok amerikai állatorvosi praxis is használ. Meg kell azonban mondani, hogy az, hogy melyik praxis milyen laborvizsgálatokat végez, az változó.

Egészséges, 7 év alatt Egészséges, 7 év fölött Beteg állatok
Teljes vérkép Teljes vérkép Teljes vérkép
Vérkenet vizsgálata Vérkenet vizsgálata Vérkenet vizsgálata
ALT ALT ALT
ALKP ALKP ALKP
BUN BUN BUN
CREATININE CREATININE CREATININE
GLUKOZ GLUKOZ GLUKOZ
Osszfehérje Osszfehérje Osszfehérje
ALBUMIN ALBUMIN ALBUMIN
GLOBULIN GLOBULIN GLOBULIN
Elektrolitok Elektrolitok Elektrolitok
PHOSPH PHOSPH
KOLESZTEROL LIPAZ
CALCIUM CALCIUM
Teljes Bilirubin Teljes Bilirubin
URINALYSIS URINALYSIS URINALYSIS


Milyen laboreredményekre figyeljünk különösen?

A kapott laboreredmények alapján hogyan döntünk, elvégezzük az altatást a szokásos protokollal vagy egy specifikus altatási-monitorizálási protokollal, vagy esetleg elhalasztjuk a mütétet?

Thrombocytopenia: a leggyakoribb véralvadási probléma az állatorvosi praxisokban. Minden sebészeti és fogászati beavatkozás elött meg kell nézni, de nemcsak egy automatikus laborgéppel, hanem minden esetben, manuálisan is.
Leukocytosis: gyulladás vagy stressz következménye
Leukopenia, neutropenia: az immunrendszer csökkent müködése
Anémia: a csökkent hematokrit esetén célszerü eldönteni, hogy regenerativ anémia (a reticulocitaszám >80,000/ul kutyában és >60,000/ul macskában) vagy nem-regenerativ anémiáról van szó. Anémia esetén szöveti hypoxia jelentkezhet, amely anesztézia komplikációkat okozhat.
Polycythemia: leggyakrabban dehydráció következménye, amely hypotenziót okozhat.
Megemelkedett májenzimek vagy megemelkedett vesefunkciós értékek: mindegyik praxis maga dönt arról, hogy 10%-50% vagy100%-os emelkedés esetén mit tesz, milyen fokozott óvintézkedéseket tesz az altatás során és mekkora rizikót vállal. A tulajdonossal mindig szorosan konzultálni kell.

Erdekes az a megfigyelés egyébként, hogy több esetben történik altatási baleset az úgynevezett “rutin” mütétek, látszólag egészséges, fiatal állatok esetében, mint a 7 évesnél idösebb egészséges, vagy nem egészséges állatok esetében. Az utóbbi esetekben ugyanis az állatorvos sokkal nagyobb óvintézkedéseket tesz (részletes preaneszteziai laborvizsgálat, esetleg egyedi aneszteziai protokol megválasztása, intravénás cseppinfúzió a mütét elött-alatt és esetleg utána, gondosabb monitorizálás, stb) és az ilyen fokozott óvintézkedés mellett elvégzett anesztézia a leggyakrabban sikeresen zárul. Az “egészségesnek látszó” fiatal állatok esetében viszont ez gyakran teljesen elmarad és amikor az állat esetleg az altatás során elhullik, akkor az állatorvos az altatószer iránti túlérzékenységgel magyarázza a tulajdonosnak az elhullás okát. Fontos tehát, hogy még az altatás elött részletesen magyarázzuk el a tulajdonosoknak, hogy miért szeretnénk elvégezni a preaneszteziai laborvizsgálatokat. Ne döntsünk elöre a tulajdonos helyett, abban a hitben, hogy a tulajdonos úgysem fogja az ezzel járó plusz költséget vállalni! Az állatorvos kötelessége a teljes körü, alapos kliens informálás, amikor mindig, mindenkinek a legjobbat kell felajánlani. A saját indianapolisi praxisomban minden fiatal, “egészségesnek látszó” állat esetében is, kötelezöen elvégeztettem a preaneszteziai laborvizsgálatot (benne van az árcsomagban) és ugyanolyan szigorú anesztezia monitorizálást végzünk a fiatal állatok esetében is, mint az idösebb állatok esetében. Eppen ezért még sohasem volt egyetlen altatási vagy mütéti balesetünk a praxisomban. Ugyanilyen elvek alapján müködik a Hungarovet Állatkórház is, ezidáig nem történt egyetlen altatási baleset sem.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Aneszteziológia, Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: