HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Csincsilla bemutatása

A csincsilla vagy gyapjas csincsilla (Chinchilla lanigera) az emlősök (Mammalia) osztályának a rágcsálók (Rodentia) rendjéhez, ezen belül a csincsillafélék (Chinchillidae) családjához tartozó faj. Az állat a Chinchilla nem típusfaja.

Elterjedése

A csincsilla régebben Peru, Bolívia, Észak-Argentína és Chile hegyvidéki területein volt honos. Észak-Chilén kívül ma már ritkán lehet vele találkozni az Andokban. A csincsillát kíméletlenül vadászták, mára veszélyeztetett fajjá vált. A védelme érdekében hozott törvényeknek köszönhetően 1970 óta lassan újra nő a számuk.

Megjelenése

Az állat fej-törzs-hossza 25-26 centiméter, farokhossza 17-18 centiméter és testtömege 420-600 gramm, a tenyészállatok akár 800 grammosak is lehetnek. A csincsilla bundája sűrű, puha és jól védi a hidegtől. Szőre szürke színű, selymes tapintású, puha. Minden szőrtüszőből legalább 40 szőrszál nő ki. Testének felső része gyöngyszínű szürkésfehér vagy ezüstszürke, melyen enyhén erezetes minta található. A hasoldal világosabb. Nagy fején, széles pofa és nagy fekete szemek vannak. A hosszú serteszerű bajusz lehet fekete vagy fehér. Füle lekerekített hegyű és elálló, kiváló hallást biztosít az állatnak. A hátsó végtagok hosszúak és izmosak. Az ujjak végén puha párnácskák találhatók, ezek védik a lábat a sziklák között. Farka hosszú és bozontos. A farkot borító szőrszálak hosszabbak és durvábbak, mint a bunda többi részén levők; színük fekete vagy barna.

Életmódja

A csincsilla társas lény, és egy életre választ párt magának. Tápláléka fűfélék lágy szárú növények, magok és gyümölcsök. Az állat fogságban 8-10 évig él. Kedvelt háziállat.

Szaporodása

Az ivarérettséget körülbelül 4 hónapos korban éri el. A párzási időszak egész évben tart. A nőstény akár háromszor is képes elleni egy évben, szabadon azonban általában csak egyszer. A vemhesség körülbelül 110 napig tart, ennek végén a nőstény 1-4 utódot hoz a világra. Születésükkor a kicsinyek csak 40-50 grammot nyomnak, és 10 centiméter hosszúak. Bundájuk és 20 foguk azonban már teljesen kinőtt, és szemük nyitva van. Az elválasztás 6-8 hét után történik meg.

Érdekességek

A csincsilla bundája azért olyan sűrű, mert minden szőrtüszőből 40-80 szőrszál nő. Egy négyzetcentiméteren több szőrszála van, mint bármely más emlősnek. Az egyes szőrszálak annyira finomak, hogy szabad szemmel alig láthatók. A nőstény bajsza sokkal hosszabb, mint a hímé.

Rendszertani besorolás

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Sülalkatúak (Hystricomorpha)
Alrendág: Hystricognathi
Részalrend: Caviomorpha
Öregcsalád: Chinchilloidea
Család: Csincsillafélék (Chinchillidae)
Alcsalád: Chinchillinae
Nem: Chinchilla
Faj: C. lanigera

Csincsilla honlapok

Ajánlott magyar weblapok:

Csincsilla a természetben: http://wildchinchillas.org/
Csincsillahang: http://www.chinchillasounds.de/
Csincsillaszínek: http://www.chinchilla-mutationen.de/
Csincsillafajták: http://www.chinchilla-arten.de/
Csincsilla Brevicaudata : http://www.chinchilla-brevicaudata.de/

Kategóriák: Csincsilla

Kapcsolódó irások: